AMSTERDAM - De overdracht van een zwarte tas met daarin 100.900 euro in Amsterdam in maart van dit jaar was niet zonder risico. Deze leidde donderdag voor de rechtbank Den Bosch tot eisen voor gevangenisstraffen van 12 en 18 maanden tegen twee mannen van 36 en 39 jaar uit Eindhoven.


Het tweetal stond terecht voor het witwassen van crimineel geld. De verdachten hadden zich in de achterliggende tijd steeds op hun zwijgrecht beroepen en geweigerd een verklaring te geven voor de tas met contanten. De officier van justitie van het Landelijk Parket eiste bovendien geldboetes van 10.000 euro.

De 39-jarige verdachte moest zich ook verantwoorden voor het bezit van een geladen revolver met munitie en drie jammers (stoorzenders). Bij de andere verdachte vond de politie in de meterkast nog een geldbedrag van 7460 euro.

Bedreiging
Witwassen is een bedreiging voor de samenleving, beklemtoonde de officier. De aanpak is van groot belang voor de bestrijding van allerlei vormen van zware criminaliteit. “ De meeste criminelen willen simpelweg zoveel mogelijk geld verdienen en daar vervolgens ongestoord van genieten.”

De 39-jarige verdachte uit Eindhoven was volgens de officier van justitie dubbel hardleers. Hij was voorwaardelijk in vrijheid gesteld na een eerdere veroordeling tot 5 jaar cel voor witwassen. Van de proeftijd had hij zich niets aangetrokken. De officier vroeg de rechtbank de voorwaardelijke invrijheidsstelling te herroepen, zodat de man ook nog 609 dagen van de eerder opgelegde straf moet uitzitten.

De behandeling van de strafzaak tegen een derde verdachte is uitgesteld, omdat een getuige in Spanje moet worden gehoord.

De rechtbank doet op 21 november uitspraak.