AMSTERDAM - Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Overijssel in mensensmokkelzaak Wamme gevangenisstraffen van 12 maanden en 4 jaar geëist. Ook is een ontnemingsvordering aangekondigd.


De strafeis van 4 jaar plus ontnemingsvordering heeft betrekking op de nu 62-jarige vrouwelijke verdachte uit Amsterdam. Volgens de officier van justitie regelde zij, tegen betaling, woon- en werkplekken voor grote aantallen illegale kwetsbare Zuid-Amerikaanse prostituees. Ze heeft dat, zo is gebleken uit strafrechtelijk onderzoek, jarenlang gedaan, dag in dag uit.

De geëiste gevangenisstraf van 12 maanden is gericht tegen de thans 70-jarige mannelijke verdachte uit Amsterdam. Volgens het OM heeft hij verschillende illegale kwetsbare Zuid-Amerikaanse prostituees naar hun woon- en werkplek gebracht, waar zij werden ondergebracht. Het ging altijd om particuliere adressen waar geen vergunde prostitutie wordt bedreven.

Start onderzoek

Onderzoek Wamme is op 17 november 2020 gestart als een mensenhandelonderzoek. Uit verschillende opsporingsonderzoeken was naar voren gekomen dat achter de website Polvorete.net een groot mensenhandel netwerk school.

Er werd een sterke toename waargenomen van Latijns-Amerikaanse prostituees die naar Europa kwamen om hier illegaal, dan wel gedwongen, in de prostitutie te werken.

Zij komen naar Europa, en dus ook naar Nederland, om een beter bestaan op te bouwen. Deze prostituees, en vooral de transgenders, verblijven hier in een sterk afhankelijke positie. In het thuisland hebben zij in de meest letterlijke zin van het woord geen recht van bestaan: In Centraal- en Zuid-Amerika worden jaarlijks honderden transgenders vermoord, enkel en alleen om wie zij zijn of zouden willen zijn.

De houvast voor velen die hier kwamen werken, was de site Polvorete.net. Hierop werden verschillende “diensten” aangeboden. Voorbeelden van diensten: mensen die de advertentie op Kinky.nl voor ze opstelden, telefonistes, mensen die werkplekken regelden (waar de prostituees niet alleen werkten maar ook verbleven) en chauffeurs. Voor al deze diensten moesten ze natuurlijk wel flink betalen.

Het feit dat de prostituees hier illegaal zijn, maakt dat iedereen die hen op welke wijze dan ook helpt met het verschaffen van verblijf in Nederland, zich schuldig maakt aan mensensmokkel. Zo ook de twee verdachten.

Strafverzwarend

Mensensmokkel is een ernstig misdrijf, waarbij niet alleen een inbreuk wordt gemaakt op de rechtsorde, maar ook een bijdrage wordt geleverd aan de instandhouding van een illegaal en crimineel circuit.

Het bijvoorbeeld als taxichauffeur vervoeren of als woningbezitter onderdak verschaffen aan illegalen is mensensmokkel en dus strafbaar, zelfs zonder ze over de grens te brengen.

De officier van justitie benadrukte op zitting dat ze het verdachten zwaar aanrekent dat zij in een georganiseerd verband (het netwerk achter de website Polvorete.net) opereerden en enkel uit financieel winstbejag. Dat is wat het OM betreft strafverzwarend. Verdachten creëerden een afhankelijkheidsrelatie en maakten misbruik van de bijzondere kwetsbaarheid van de gesmokkelden.

Uitspraak

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.