SCHIPHOL - 23 gesealde pakketten met meer dan 90 kilo aan ‘kristallen’. Dat is wat er tevoorschijn kwam uit de koffers van drie Britse vrouwen tussen de 23 en 25 jaar die dinsdag 14 november 2023 vanuit Los Angeles naar Schiphol waren gevlogen. Crystal meth, zo bleek uit nader onderzoek. ‘Drugs waar ieder weldenkend mens verre van zou moeten willen blijven’, aldus de officier van justitie, die celstraffen tot 4,5 jaar eiste tegen de vrouwen voor het smokkelen van drugs.

De drie vrouwen werden op de bewuste dag aan een controle onderworpen, nadat ze de zogeheten groene doorgang (niets aan te geven) hadden willen passeren. Een medewerker van de Douane zag dat ze na hun aankomst bij de bagagebanden telkens heen en weer hadden gelopen, voordat ze op enig moment voor de groene doorgang kozen. Ze werden aangesproken, waarna hun bagage via onder meer een x-ray-scan werd gecontroleerd. Zo bleek dat in elk van de vier koffers dezelfde soort doorzichtige pakketten zaten met wat later crystal meth bleek te zijn. Eén vrouw had twee koffers met in totaal twaalf pakketten bij zich. De anderen hadden respectievelijk vijf en zes pakketten in hun koffer.

In totaal ging het om 92 kilo aan crystal meth-kristallen. Goed voor een straatwaarde van zo’n 4,5 miljoen euro.

‘Crystal Meth’ is een uitermate verslavende harddrugs’, benadrukte de officier van justitie dinsdag in de rechtszaal. ‘Uit onderzoek blijkt bovendien ook dat deze drugs meer blijvende lichamelijke schade en hersenschade aanricht dan bijvoorbeeld amfetamine of cocaïne. Het is ook lastig te doseren. Een overdosis, met alle gevolgen van dien, ligt dan ook zo op de loer. De andere schaduwzijde van deze drugs is dat de handel hierin enorm lucratief is. Het zicht op eventueel ‘makkelijke’ geld maakt dat mensen, door drugscriminelen geronseld worden. En dat brengt ons bij deze zaak.’

Uit onderzoek bleek dat de vrouwen zo’n 10.000 pond zouden krijgen voor het invoeren van de drugs. Twee van hen hebben bekend en verklaarden met zijn drieën te hebben samengewerkt. Uit telefoongegevens van de verdachten kan volgens het OM worden opgemaakt dat in ieder geval twee van hen het niet voor de eerste keer deden. Dat blijkt uit de chats, vele stempels in hun paspoort en foto’s van dikke pakken met geld. ‘Zorgelijk’, aldus de officier van justitie.

Zij achtte de gezamenlijke smokkel van methamfetime wettig en overtuigend bewezen. Volgens haar blijkt uit het dossier niet dat de verdachten onder druk hebben gehandeld. ‘Ze lijken vooral gedreven door geldelijk gewin. Er worden dingen genoemd als het opstarten van een nagelstudio, het afbetalen van een beugel, het halen van een rijbewijs. Dat uit het dossier valt af te leiden dat zij zich vaker hebben ingelaten met het vervoeren van drugs, spreekt ook niet in hun voordeel.’

Op basis van de richtlijnen van het OM voor de invoer van 50 tot 100 kilo harddrugs door een koerier is het uitgangspunt een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden. Dit is ook wat de officier tegen de vrouw eist die de meeste drugs in haar koffers had zitten en in tegenstelling tot de andere twee vrouwen niet meteen openheid van zaken heeft gegeven. Tegen de twee anderen eist zij een celstraf van 4 jaar en 3 maanden. Uitspraak op 14 mei.