AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag acht jaar cel geëist tegen een inmiddels 36-jarige man die ervan verdacht wordt in de vroege ochtend van zondag 1 augustus 2021 een 35-jarige man door het hoofd te hebben geschoten.

Op een feest in een pand aan de Stekkenbergweg in Amsterdam Zuidoost ontstonden naar aanleiding van een ruzie opstootjes. De verdachte zocht daarbij de confrontatie en trok op enig moment zijn vuurwapen waaruit twee schoten werden gelost. Het slachtoffer, een oud-profvoetballer, werd in zijn hoofd geraakt en is op dinsdagochtend 3 augustus in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Dankzij getuigenverklaringen en een goed signalement kon de verdachte snel in België, in een plaatsje vlakbij de grens met Nederland, worden aangehouden. Sinds begin augustus vorig jaar zit de verdachte in Nederland in voorlopige hechtenis.

Hoewel verdachte stelt dat hij het vuurwapen onwillekeurig uit zijn broekband trok toen hij werd aangevallen en per ongeluk schoten loste, is uit getuigenverklaringen duidelijk geworden dat verdachte met dat vuurwapen in zijn hand zich bewust mengde in de duw- en trekpartij die gaande was.

De officier van justitie zei vandaag op zitting dat aanwezigen op het feest veel hadden gedronken en dat ook de verdachte onvast ter been was omdat hij een recente operatie aan zijn enkel achter de rug had en met een kruk liep. De verdachte trok een doorgeladen semi-automatisch vuurwapen te midden van de opstootjes en bemoeide zich daarmee terwijl hij niets met die ruzies van doen had.

De officier stelt zich op het standpunt dat de verdachte ruimschoots de gelegenheid heeft gehad zich ervan te vergewissen of er kogels in het wapen zaten. “De verdachte heeft onder die omstandigheden het levensgrote risico voor lief genomen dat hij iemand dodelijk zou treffen.” Alles afwegende eiste de officier acht jaar cel op verdenking van doodslag.