AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank Amsterdam een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen een 21-jarige man vanwege internationale wapenhandel. Volgens de officieren van justitie van het landelijk parket was de handel voor de man een verdienmodel, dat werd gekenmerkt door een verlangen naar status, geld en criminele kansen.

“Criminele (wapens)inkomsten hielpen de verdachte om onafhankelijk te worden van zijn ouders, overheid, werk en onderwijs. Hij woonde in een duur penthouse in Hilversum, bestelde dagelijks eten en huurde een Mercedes”, aldus het OM.

“De verdachte spande gewillige of afhankelijke jongeren en minderjarigen voor het karretje bij zijn strafbare feiten: om wapens op te halen, te vervoeren, veilig te stellen of om betalingen via hun bankrekening te laten plaatsvinden.” Het belangrijkste doel is volgens de officieren van justitie geweest het verdienen van snel misdaadgeld.

Compleet

De verdachte bestelde sledegroepen, geschikt voor handvuurwapens van het merk Glock, in de Verenigde Staten. Andere wapenonderdelen van dit merk – kasten en patroonhouders - bestelde hij bij een Oostenrijkse wapenhandelaar. Deze onderdelen zijn voldoende om een compleet vuurwapen in elkaar te zetten. De verdachte kocht in 2022 en 2023 voor meer dan 200.000 euro wapenonderdelen. De bestellingen werden door handlangers opgehaald bij verschillende pakketpunten in Nederland.

Ernstig geweld

Het OM verwijt de man dat hij met zijn professionele handel heeft meegewerkt aan het in omloop brengen van deze vuurwapens. In zes zaken zijn vuurwapens aangetroffen die via een DNA-match of serienummer aan de man kunnen worden gelinkt.

“Ernstig geweld is dus een bijproduct van de illegale wapenhandel”, hielden de officieren de rechtbank voor. “Zo keert de illegale wapenhandel terug bij grof geweld in het publieke straatbeeld en voor (slecht) betaalde geweldsklussen. Wapens die in het criminele circuit vaak worden gebruikt om ernstige strafbare feiten mee te begaan, waar regelmatig ook onschuldige bijstanders het slachtoffer van worden. Het effect daarvan is (potentieel) verwoestend voor de samenleving en vormt een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid.”

Schuur

De verdachte kon in 2023 worden aangehouden bij een nieuwe poging om onderdelen voor vuurwapens aan te kopen. In zijn woning zijn door de politie vuurwapenonderdelen en munitie aangetroffen. Ook in een schuur bij een woning in Aalsmeer zijn 118 wapenonderdelen en 328 scherpe patronen gevonden.

Volgens het OM ging de verdachte planmatig en georganiseerd te werk. “Zijn rol in de handel was groot”, aldus de officieren. “De verdachte was een spin in het web.”

De rechtbank doet op 19 april uitspraak.