AMSTERDAM - De officieren van justitie hebben vandaag achttien jaar cel geëist tegen twee mannen van 36 en 38 jaar oud die verdacht worden van het medeplegen van de overval op een waardetransport en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord op 19 mei 2021. Ook worden zij verdacht van het medeplegen van poging gekwalificeerde doodslag, medeplegen bedreiging en medeplegen brandstichting.


De gewelddadige overval vond plaats op een vrachtwagen van een geld- en waardetransporteur en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord. Na de overval vluchtten de overvallers met drie voertuigen. Eén auto raakte uit het zicht, de andere overvallers vluchtten met de politie achter zich aan richting Broek in Waterland. Tijdens de overval en de vlucht is geschoten met automatische vuurwapens. Bij de overval werd 14,5 miljoen euro buit gemaakt waarvan 4,2 miljoen vooralsnog spoorloos is. In totaal worden twaalf mannen verdacht. Acht van de twaalf verdachten zijn eerder al door de rechtbank veroordeeld tot lange celstraffen.

Actieve uitvoerders en medeplegers

De 38-jarige verdachte die in Parijs kon worden aangehouden zit in Nederland in voorlopige hechtenis en de 36-jarige verdachte die in Kosovo werd aangehouden zit in België een langdurige straf uit. Gedurende de behandeling voor de rechtbank is hij door de Belgische autoriteiten ter beschikking gesteld. Het OM ziet beide verdachten als actieve uitvoerders en medeplegers van de overval, ook al zijn ze zelf niet actief betrokken geweest bij de gewelddadige achtervolging aangezien zij niet naar Broek in Waterland maar naar Diemen zijn gereden waar een BMW voor hen gereed stond.

De officieren benadrukten vandaag opnieuw de impact die deze zaak heeft gehad op de agenten die met gevaar voor eigen leven hun werk hebben gedaan, de medewerkers van het waardetransport en van het bedrijf in edelmetaal die het hebben moeten ondergaan, omstanders en de bewoners in Amsterdam-Noord en Broek en Waterland die hier ongewild getuige van zijn geweest.

De 36-jarige verdachte heeft in de periode voor de overval diverse malen contact gehad met meerdere medeverdachten. Daarnaast werd het appartement waar hij verbleef voor de overval als ontmoetingsplek gebruikt. Uit de beelden van de overval is gebleken dat hij tijdens de overval heeft geholpen om hun auto’s in te laden. Ook is hij degene die tijdens de overval met een mes een van de medewerkers van het waardetransport heeft bedreigd.

Ook de 38-jarige verdachte ziet het OM als een van die overvallers die is weggekomen met de BMW. Zijn DNA is in de loop van het pistool aangetroffen dat een mede-overvaller tijdens de overval en zijn aanhouding bij zich droeg. Hier heeft de 38-jarige verdachte niets over willen zeggen. Naar het standpunt van het OM is er tegen deze beide verdachten voldoende wettig en overtuigend bewijs voor het medeplegen van de overval, die ook het toegepaste geweld en de vlucht behelst.

Medeplegen poging gekwalificeerde doodslag, bedreiging en brandstichting

In de nacht voorafgaand aan de overval verbleven ook deze twee verdachten in een appartement in Antwerpen waar de wapens werden gebracht. In dit appartement werd niet alleen de overval van begin tot eind besproken, maar is ook gesproken dat met automatische wapens de politie op afstand gehouden moest worden. Het OM houdt alle verdachten die bij de voorbespreking aanwezig waren medeverantwoordelijk voor de schoten en twaalf pogingen tot gekwalificeerde doodslag op de agenten, dus ook de twee verdachten die nu voor de rechter staan. Ze worden verdacht van het medeplegen van poging gekwalificeerde doodslag, medeplegen bedreiging en medeplegen brandstichting van de drie gebruikte vluchtauto’s.

De officieren vandaag in hun requisitoir: “Ook deze twee verdachten zijn vanuit Frankrijk en België op pad gegaan om in Amsterdam-Noord een grote slag te slaan met een potentiële miljoenenbuit. Ze zijn daarbij niet over een nacht ijs gegaan. Het plan wordt professioneel uitgedacht en maandenlang voorbereid totdat er een overvallersploeg is samengesteld van Franse en Belgische mannen. Dat moet ook nogal wat voeten in de aarde hebben gehad, want het is niet eenvoudig om maar liefst acht auto’s, een omvangrijk wapenarsenaal, munitie, kogelvrije vesten en safehouses in België en Rotterdam te regelen. Dit vraagt om een dikke portemonnee en een langdurige organisatie.”

Alles afwegende hebben de officieren tegen beide verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van achttien jaar. Die eis is gelijk aan die tegen zeven van de acht verdachten die in november 2022 voor de rechter stonden.

De strafzaken betreffende de 28-jarige verdachte die een straf uitzit in de Afrikaanse republiek Guinee en die van een 35-jarige verdachte die nog voortvluchtig is, zullen op een later moment door de rechtbank worden behandeld.