AMSTERDAM - Tegen een 50-jarige Amsterdammer heeft het OM vandaag een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Hij zou op 1 oktober 2019 een 34-jarige man om het leven hebben gebracht in een auto op de Buitensingel in Duivendrecht. De politie krijgt op 1 oktober 2019 een melding over een man die met een bebloed gezicht tegen het raam in de auto zitten. Hij heeft in zijn hand een vuurwapen en reageert niet. Op de achterbank van de auto zit een peuter, een meisje. Zij is ongedeerd.


'Kil en koelbloedig'

Volgens het OM is de 34-jarige man doodgeschoten vanwege geld. De verdachte, een goede vriend van het slachtoffer, beheerde het gespaarde geld van het slachtoffer, een Egyptische kapper. In oktober 2019 wilde het slachtoffer zijn geld terug. Volgens de officier van justitie hield de verdachte het slachtoffer aan het lijntje. “Hij leefde van dat geld, had het niet meer en kon het dus ook niet teruggeven. Hij voelde de hete adem van het slachtoffer in zijn nek”, aldus de officier van justitie vandaag in haar requisitoir.

De officier van justitie ziet de 50-jarige verdachte als de schutter. Tot kort voor de dood van de slachtoffer zat hij nog bij hem in de auto. De verdachte verklaarde dat het slachtoffer nog in leven was toen hij vertrok. Hij denkt dat zijn vriend zichzelf mogelijk heeft doodgeschoten. Het OM vindt de verklaring van de verdachte onaannemelijk. De officier van justitie: “Na zijn daad zette de verdachte een zelfmoord in scène door het slachtoffer het vuurwapen in handen te doen. Een executie zoals je ze in thrillers en oorlogsfilms ziet. Louter vanwege een financieel motief leidde hij het slachtoffer naar een afgelegen plek, zat een uur met hem in de auto en doodde hem onverhoeds met een sluw schot door het hoofd, terwijl een klein meisje op de achterbank zat. Kil en koelbloedig.”

Schotresten en DNA

Op de jas van de verdachte en in zijn auto werden schotresten gevonden. Op het wapen zat zijn DNA. Volgens de verdachte is hij samen met het slachtoffer twee keer zijn gaan proefschieten. Daarom zouden er kruitsporen op zijn jas zijn gekomen.

De 50-jarige verdachte heeft steeds ontkend iets met de dood van de kapper te maken te hebben. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.