AMSTERDAM - Het Olympisch Stadion is eerder vandaag beklad met leuzen en het bronzen beeld voor de ingang is besmeurd. Naast het beeld ligt een vlag met de tekst "weg met fascisme".


Op de muur van het stadion staan leuzen als 'fuck nazi's' en 'fascists die'. Ook is het anarchistensymbool afgebeeld. Wie er achter de bekladding zit is niet duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met een groep tegendemonstranten die afkwamen op de coronademonstratie die begon bij het Olympisch Stadion en eindigde op het Museumplein.

Het bekladde standbeeld met gestrekte arm dateert uit 1928 en howel velen denken dat het beeld de Hitlergroet brengt, gaat het om de olympische groet uit waarbij de arm bijna helemaal recht omhoog gaat. Vanwege de gelijkenis werd deze groet daarom na de Tweede Wereldoorlog in de ban gedaan.

Een deel van de bekladdingen is tijdelijk overschilderd om de tekst niet meer zichtbaar te maken. Het Olympisch Stadion is vandaag net als het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De mars richting het Museumplein verliep vreedzaam, maar de politie heeft wel een groep tegendemonstranten afgezonderd en naar een andere locatie laten brengen.