AMSTERDAM - “Het is een laffe en afschuwelijke daad”, zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank over de schietpartij afgelopen mei bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam. Een tweejarig meisje werd daarbij in haar been geraakt door een kogel. Tegen de man die de officier van justitie als schutter ziet, werd negen jaar gevangenisstraf geëist.

Waarom de 24-jarige Amsterdammer op 10 mei 2021 bij een winkelcentrum het vuur op vijf mannen zou hebben geopend, blijft onduidelijk. Hij legt op geen enkele manier verantwoording af, zei de officier van justitie op zitting. De verdachte heeft volgens haar met een wapen, kennelijk op de uitkijk, op de groep mannen gewacht, is gaan fietsen en al fietsend heeft hij minimaal vijf keer richting de vijf mannen geschoten. Het was op dat moment druk op straat. Er liepen allerlei mensen van en naar het metrostation en het winkelcentrum. Vlak achter de mannen wandelde een vrouw met een kinderwagen met daarin haar twee kinderen. Eén van de twee werd door een kogel in haar beentje getroffen. Het had weinig gescheeld of ze was in haar romp geraakt, met alle gevolgen van dien. “Dit had zo anders kunnen aflopen,” zei officier van justitie vandaag op zitting. “We kunnen van geluk spreken dat het meisje leeft en dat het in die zin bij de wond in het been is gebleven.”

Opvallende fiets
Van de schutter op de fiets zijn beelden van een bewakingscamera. De fiets heeft duidelijke kenmerken: een opvallende witte streep op één van de horizontale stangen en grijze spatborden aan de voor- en achterzijde. De verdachte wordt echter niet op de beelden herkend. Toch staat het volgens de officier van justitie vast dat de 24-jarige verdachte de schutter is. Op één van de aangetroffen hulzen op de plek waar geschoten is, zit het DNA van de verdachte. Daarnaast wordt bij zijn aanhouding een week later een tas gevonden met een vuurwapen en een fietssleuteltje. Op het vuurwapen zit DNA van de verdachte. Volgens het NFI kan ‘met grote mate van waarschijnlijkheid vastgesteld worden dat de hulzen op de plaats delict zijn verschoten uit het wapen’. Het fietssleuteltje past op een fiets dat voldoet aan de opvallende kenmerken van de fiets op de camerabeelden.

Enorme impact
De impact van het afvuren van de kogels is enorm is geweest, zei de officier van justitie in haar requisitoir. “De veiligheid van de stad is geraakt, is diep aangetast.” De officier van justitie: “Het is een laffe afschuwelijke daad. (-) Het kostbaarste bezit is je vrijheid, aldus verdachte. En die vrijheid wordt wat het Openbaar Ministerie betreft een lange tijd aan verdachte ontnomen om recht te doen aan wat er is gebeurd op 10 mei bij metrostation Kraaiennest.” Naast de negen jaar gevangenisstraf heeft de officier van justitie ook nog 133 dagen gevraagd voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.