AMSTERDAM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op de advocaat van een kroongetuige. Daarnaast worden er mensen ingezet om de beveiliging van onder meer advocaten te 'intensiveren'.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat.

Beveiliging en bewaking

"Dit team heeft bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus de minister

De NCTV is binnen de Rijksoverheid verantwoordelijk voor terrorismebestrijding, cyber security, nationale veiligheid, crisisbeheersing en statelijke dreigingen.

Verband moorden

Derk Wiersum werd vanmorgen in Amsterdam doodgeschoten. Hij is de raadsman van kroongetuige Nabil B. Een verband tussen deze moord en de eerdere liquidatie op de broer van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. kan op dit moment niet worden uitgesloten, aldus de bewindsman.

"Dit raakt dan aan het fundament van onze rechtsstaat en is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de rechterlijke macht", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De georganiseerde misdaad is volgens hem "een grens overgegaan". Hij spreekt van een "aanslag op de rechtsstaat".

Download de brief van Grapperhaus aan de Tweede Kamer hier.