AMSTERDAM - Het gebied rondom het Museumplein is door de Amsterdamse driehoek van 11.00 tot 23.00 uur benoemd tot veiligheidsrisicogebied, hetgeen inhoudt dat iedereen preventief gefoulleerd mag worden. De driehoek heeft deze maatregelen ingevoerd omdat men vreest dat er toch vele mensen richting het Museumplein zullen komen ondanks het verbieden van een grote anti-coronademonstratie.


Ondanks het verbod zijn er inmiddels enkele honderden mensen naar het Museumplein gekomen die zich verzamelen op het gras. Aan de rand van het plein worden mensen gefouilleerd door de politie, die worden ondersteund door de Koninklijke Marechausse. Na het fouilleren laat men de mensen wel doorlopen richting het plein.

De gemeente Amsterdam gaf eerder onderstaande persverklaring af:

Het Museumplein en de directe omgeving zijn zondag 2 januari van 11:00 uur tot 23:00 uur aangewezen aan veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen in dat gebied preventief gefouilleerd kan worden.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) is tot dit besluit gekomen naar aanleiding van aanwijzingen dat personen met wapens naar het Museumplein willen komen en bereid zijn geweld te plegen. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is voorbereid op verschillende scenario’s.


Update 13.16 uur:

De burgemeester heeft zojuist een noodbevel afgegeven voor het Museumplein, dat betekent dat niemand zich meer op het plein mag begeven. De politie treedt gefaseerd op tegen personen die het demonstratieverbod negeren. Iedereen moet het Museumplein verlaten.

Update 13.53 uur:

Na enkele relletjes hebben de meeste demonstranten de omgeving van het Museumplein verlaten en zijn in stoet richting Westerpark/centrum gegaan.