ZAANDAM - De moord op Alexander Gillis op 20 februari 2014 in Zaandam was mogelijk een wraakactie voor een moordpoging op de beruchte Amsterdamse crimineel Gwenette Martha eind 2013.

Dat bleek vrijdag in Alkmaar tijdens een inleidende rechtszitting tegen twee mannen die bij de liquidatie van Gillis betrokken zouden zijn geweest. Daar noemde de aanklager het wreken van de moordpoging op Martha 'een mogelijk motief'. In mei 2014 werd Martha alsnog doodgeschoten.

Het tweetal werd in april dit jaar aangehouden. Justitie vermoedt dat de dertigjarige Gökhan C. en de evenoude Iliass K. respectievelijk als chauffeur en verkenner hebben opgetreden bij de liquidatie van Gillis (ook dertig jaar oud).

Het onderzoek naar de moord viel stil toen de vermoedelijke schutter in september 2014 werd doodgeschoten en het spoor verder doodliep. Dat veranderde toen in april 2016 servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom in Canada in beslag werden genomen en de opsporingsdiensten codes van versleuteld dataverkeer wisten te kraken.