AMSTERDAM - De rechtbank doet vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp uitspraak in het proces tegen Willem Holleeder (61). Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

Holleeder zou de opdracht hebben gegeven voor vijf liquidaties, in de periode 2003-2006. Ook zou hij een misdaadbende hebben gevormd met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. Soerel kreeg al eerder levenslang, vanwege zijn organiserende rol bij de moord op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hillis werd vermoord in 2011.

Behalve de liquidaties van Houtman en Van der Bijl staat ook het uitlokken van de moorden op de criminelen Cor van Hout (2003) en John Mieremet (2005) op de aanklacht tegen Holleeder. Daarnaast houdt justitie hem verantwoordelijk voor de opdracht voor de moord op de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra (2004). Hetzelfde geldt voor de mislukte aanslag op het leven van Mieremet in 2002.

'Gebrek aan bewijs'
Holleeder zit sinds december 2014 in voorarrest. Hij ontkent alle beschuldigingen. Zijn advocaten pleiten voor vrijspraak, omdat ze vinden dat er een gebrek aan hard, onweerlegbaar bewijs is. Het enorme dossier dat het OM tegen Holleeder heeft opgebouwd, bestaat voor het grootste gedeelte uit getuigenverklaringen, onder andere van zijn zussen Astrid en Sonja.

Het proces tegen Holleeder nam meer dan zestig zittingsdagen in beslag en kon vaak rekenen op grote publieke belangstelling. Vandaag is er geen plaats voor publiek in de bunker. Mensen kunnen de uitspraak in het gewone gerechtsgebouw in Amsterdam volgen via een live-videoverbinding.