AMSTERDAM - Het destijds vierjarige jongetje, dat eind november door zijn moeder achtergelaten werd op station Amsterdam Centraal, maakt het naar omstandigheden goed. Hij werd opgevangen in een pleeggezin. Vandaag staat zijn moeder voor het eerst voor de rechter.


Dat laat de advocaat weten aan Het Parool. De kleuter, die helemaal alleen rondliep in de stationshal, werd vorig jaar opgemerkt door een oplettende voorbijganger. De ouders waren nergens te bekennen. Ook een Burgernetmelding leverde niks op.

Drie dagen
De politie probeerde drie dagen lang erachter te komen waar de jongen vandaan komt. Maar de jongen zelf hield zijn lippen stijf op elkaar. Wel was op camerabeelden te zien hoe een vrouw met rolkoffers eerder lange tijd met het kind te zien was.

Toen de politie de bewakingsbeelden verspreidde, werd de vrouw (40) snel gevonden door een tip van iemand die haar had herkend. Het bleek de moeder van het jongetje te zijn. Zij had geen Nederlandse nationaliteit en ook geen vaste verblijfplaats. Zij heeft 'passende zorg' gekregen na het incident op 26 november vorig jaar.

Vervolging
De moeder wordt vervolgd voor het te vondeling leggen van een kind onder de zeven jaar. Het gaat vandaag om een pro-formazitting, waarbij ook de sociale problematiek van de moeder aan de orde zal komen. Er zal gekeken worden of er nader onderzoek nodig is.