AMSTERDAM - Een 27-jarige man uit Amsterdam moet achttien maanden de cel in omdat hij samen met anderen probeerde dure horloges te stelen. Daarbij aarzelde hij niet om geweld te gebruiken; één slachtoffer werd getaserd.

Het gebeurde op 19 augustus vorig jaar. Samen met zijn mededaders volgde hij vier mensen een parkeergarage in. Daar werd een vuurwapen op de slachtoffers gericht. Ook hadden de daders een taser bij zich die bij één slachtoffer werd gebruikt.

Gefouilleerd
De slachtoffers moesten op de grond gaan zitten en werden onder bedreiging gefouilleerd op zoek naar dure sieraden. 'Dat is zowel vernederend als beangstigend', schrijft de rechtbank. Uit camerabeelden en verklaringen achteraf bleek dat enkele slachtoffers verstijfd van angst waren. Er werd uiteindelijk niets buitgemaakt.

Mede dankzij de camerabeelden kon de 27-jarige man uiteindelijk worden opgepakt. Hij bleek in 2012 al meerdere keren te zijn veroordeeld voor vermogensdelicten. Hij kwam recentelijk uit de gevangenis en zat nog in zijn proeftijd. Hij heeft weinig om handen en ook geen uitkering meer, waardoor zijn schulden zijn opgelopen, stelt de rechtbank vast.

Elektronisch toezicht
Behalve de gevangenisstraf krijgt de man ook een enkelband als hij weer op vrije voeten komt. Ook wordt hij verplicht om mee te werken aan een traject voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang. Daarmee wordt de man weer een kans geboden. 'Maar hij moet er rekening mee houden dat dit zijn laatste kans is', meent de rechtbank.