AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 10 januari 2024 jongens van 15 en 17 jaar aangehouden. Met de aanhoudingen werd een nieuwe explosie aan de Bijlmerdreef voorkomen. Het wooncomplex aan de Bijlmerdreef was namelijk afgelopen week ook al doelwit van explosies. Bij de explosies is niemand gewond geraakt. Wel werd een raam vernield en ontstond roetschade als gevolg van de explosies.


De aangehouden verdachten kwamen in beeld na intensief rechercheonderzoek naar de toedracht van de explosies. Dankzij de inzet en expertise van de recherche konden de verdachten worden opgespoord en aangehouden. Hun exacte betrokkenheid bij de reeks explosies wordt momenteel onderzocht

Explosies
Amsterdam kent veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever te allen tijden te beschermen.