AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag 16 april 2024 een 16-jarige verdachte aangehouden in het onderzoek naar twee explosies in Amsterdam-Noord. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de explosies vermoedelijk zijn gepleegd vanwege een diefstal van een kledingstuk. De Amsterdamse politie vindt het zorgelijk dat deze sociale conflicten worden uitgevochten met levensgevaarlijke explosieven.


De explosies vonden eind maart plaats aan de Slootdorpstraat in Amsterdam-Noord. Direct heeft de politie een groot onderzoek gestart wat heeft geleid tot de aanhouding van de 16-jarige jongen. Vermoedelijk zijn de explosies het gevolg van een diefstal van een kledingstuk. De jongen zit op dit moment vast en wordt verhoord. De officier van justitie bepaalt later of hij moet worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Sociale conflicten
De explosies hebben grote impact op ieders gevoel van veiligheid. De achtergronden van explosies kunnen divers zijn. Hoewel vaak wordt aangenomen dat ze verband houden met criminele conflicten, constateert de politie ook dat meerdere explosies voortkomen uit sociale conflicten. Het lijkt erop dat de daders op geen enkele manier terughoudendheid voelen bij het gebruiken van explosieven om hun doel te bereiken.

Melden helpt!
Aanhoudingen die de politie doet zijn vaak het resultaat van hulp van burgers. Dus: als je verdachte situaties ziet, bel dan altijd 112! Heb je informatie over (de achtergronden van) de explosies? Meld het dan ook. Bel de opsporingstiplijn 0800-6070. Je kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.