AMSTERDAM - De politie doet onderzoek in Amsterdam-Noord nadat daar in de nacht van zondag op maandag meerdere explosies zijn geweest. Rond kwart over drie ging er bij een voordeur van een woning aan de Urkstaat een explosief af. De brandweer kwam ter plaatse en de voordeur van de woning raakte hierbij zwaar beschadigd.


Zo'n twintig minuten later was het raak aan de Beemsterstaat. Een brievenbus raakte door de klap zwaar beschadigd.


Om tien voor vier stond er een auto in de brand aan de IJdoornlaan aan het Waterlandplein. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om het vuur te blussen. De auto raakte door de brand zwaar beschadigd.


Aan de Werengouw is iets brandend richting de voordeur en brievenbus van een complex gegooid. Het vuur was snel gedoofd. Twee explosieven bleven hier niet ontploft achter. De TEV medewerker van de politie en de EOD zijn hiervoor ter plaatse gekomen. Het gaat vermoedelijk om twee cobra's. De EOD heeft röntgenfoto's van de projectielen genomen en deze zijn veilig gesteld. De Forensische Opsporing van de politie heeft verder alle sporen veilig gesteld en bewijsmateriaal verzameld.


Voor zover nu bekend is er deze nacht in ieder geval 1 persoon aangehouden. Of deze voor alle incidenten verantwoordelijk is, is nog niet bekend