AMSTERDAM/ALMERE - Tegen een 34-jarige man uit Almere die wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van drugshandel en transport via de haven van Amsterdam, is vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist. De man die bij een overslagbedrijf in de Amsterdamse haven werkte, zou misbruik hebben gemaakt van zijn functie. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit gekraakte SkyECC-berichten. Naast de voorbereidingshandelingen verdenkt het OM de man ook van handel in zes kilo MDMA.


Uit de ontsleutelde berichten wordt duidelijk dat gebruikers van bepaalde groepschats onder andere probeerden te achterhalen of bepaalde schepen op de lijst van het overslagbedrijf stonden om gelost te worden en wanneer die arriveerden. Verder werd er vrijuit gesproken over kilo’s, de verdeling van investeringen, controles en mensen die te vertrouwen zouden zijn.

Volgens het OM was de verdachte één van de deelnemers aan die groepschats en gaf hij antwoorden op vragen van anderen. Zo zou hij namen van schepen hebben nagekeken op kantoor, lijsten met bootnamen die hij had ontvangen hebben doorgestuurd en foto’s van plattegronden van schepen. Hij deed dat maandenlang in 2020.

Toen de berichten in 2022 ontsleuteld werden en er een opsporingsonderzoek naar hem werd ingesteld, bleek al snel dat hij nog onverminderd actief was in het drugsmilieu en ook zijn positie in de haven nog steeds misbruikte voor criminele doeleinden.

Aanzien Amsterdamse haven geschaad

De verdachte had als havenmedewerker kennis over transporten en toegang tot IT-systemen en beveiligde gebieden. Hierdoor kon hij volgens het OM drugshandel via de haven mogelijk maken. Volgens het OM spreekt het voor zich dat dit de integriteit en het aanzien van de Amsterdamse haven aantast en rechtstreeks raakt aan de Nederlandse grens- en goederencontrole.

In de berichten verwees de verdachte naar de ‘werkers’ waarmee hij contact had en die hij kon inzetten en tevreden moest houden. Men zou hem steeds om werk hebben gevraagd. Dat zegt volgens het OM veel over zijn plek in de hiërarchie en het samenwerkingsverband die hij kennelijk had. Tijdens een observatie in maart 2023 werd waargenomen dat hij zes kilo MDMA overhandigde. Ook toen vervulde hij volgens het OM een cruciale en coördinerende rol. Bij de overdracht van de partij MDMA was hij de schakel tussen twee koeriers.

Misbruik van positie in de haven

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij ernstig en langdurig misbruik heeft gemaakt van de sleutelpositie die hij had vanwege zijn werk in de haven. De officier van justitie: “Het is algemeen bekend welke impact de drugshandel heeft op onze maatschappij. De keiharde en nietsontziende georganiseerde misdaad die achter de drugshandel schuilgaat heeft een ondermijnende en ontwrichtende uitwerking op onze maatschappij zoals liquidaties en ontploffingen. Verdachte heeft hieraan bijgedragen en is mede verantwoordelijk te houden voor deze uitwassen door de criminele keten op zijn minst in stand te houden”.

Nederlandse mainports zoals de Amsterdamse haven zijn populair onder drugscriminelen. Onze mainports zijn efficiënt en beschikken over een uitstekende verbinding naar de rest van Europa. Samen met (private) partners levert het OM een bijdrage aan de brede aanpak van dit maatschappelijk probleem.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.