AMSTERDAM -De politie heeft maandagavond 13 mei een man - wiens identiteit nog niet is vastgesteld - aangehouden op verdenking van het vernielen van een regenboogvlag. De vlag hing aan een bedrijfspand aan de Weteringschans.

Rond 21:15 ziet een passant dat de verdachte, een man met een witte pet, de vlag in brand steekt met een aansteker. Vervolgens loopt hij weg in de richting van het Frederiksplein. De getuige loopt achter de verdachte aan en belt direct de politie. Op basis van het signalement kan de verdachte kort daarop worden aangehouden. Tijdens de aanhouding verzet hij zich en spuugt in de richting van de twee agenten.

De man is ingesloten voor nader onderzoek. Omdat er aanwijzingen zijn dat discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld bij het vernielen van de vlag zal dit als strafverzwarende omstandigheid worden meegenomen.

Roze in Blauw

Roze in Blauw is het landelijk netwerk van de politie. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit kunnen daar melding doen.

Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBTI+-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen.

Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl. U kunt uiteraard ook altijd terecht via de algemene politiekanalen en bureaus. Bel bij spoed altijd 112!