AMSTERDAM - Op dinsdag 16 juli 2019 heeft het Cybercrimeteam van de politie Amsterdam in samenwerking met de recherche uit Amsterdam Zuid een man aangehouden op verdenking van betaalfraude.

Aangifte
In februari van dit jaar komt bij de recherche in Amsterdam Zuid een aangifte binnen van betaalfraude. Het slachtoffer wil schoenen verkopen via internet en de “koper” van de schoenen stuurt haar een link waarin er gelijk kan worden overgestoken. De link brengt het slachtoffer naar haar eigen bankomgeving. Daar vult het slachtoffer, desgevraagd, ook haar persoonlijke gegevens in. De omgeving blijkt een phisingsite, bijna niet van de echte site te onderscheiden. Van het slachtoffer kan zo een groot geldbedrag buitgemaakt worden.

Onderzoek
De recherche schakelt het Cybercrimeteam in en samen onderzoeken ze de zaak. In het lopende onderzoek komt de recherche erachter dat de verdachte die ze op het oog hebben mogelijk meerdere slachtoffers heeft gemaakt, verspreid over het hele land. Er worden tientallen aangiftes gevonden die allemaal leidden naar deze verdachte. Afgelopen dinsdag is op last van de Officier van Justitie de verdachte aangehouden en werd zijn woning doorzocht. Daar zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek. De verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.