AMSTERDAM - Op dinsdag 14 juli 2020 worden bewoners van de Hoofdweg in Amsterdam West opgeschrikt door een brand in een woning. De brandweer heeft de brand snel onder controle en weet daarmee erger te voorkomen. De recherche doet, nadat het sein brandmeester is gegeven, in de woning onderzoek naar het ontstaan van de brand. Iets wat na een grote brand vrijwel standaard procedure is. Bij de doorzoeking treft de Forensische Opsporing onder andere brandgevaarlijke chemicaliën aan. Een 29-jarige bewoner is direct hierna aangehouden op verdenking van brandstichting. De recherche heeft de zaak in onderzoek.


Levensgevaarlijk
Gelukkig is niemand gewond geraakt bij deze brand, maar dat had zomaar anders kunnen aflopen. Vanzelfsprekend is het werken met chemische middelen in het bijzin van open vuur, met welk doel dan ook, levensgevaarlijk. Bij een dergelijk proces ontstaan dampen, die in het bijzin van een waakvlam of in combinatie met een minimale elektrische ontsteking - zoals het aandoen van een lamp of keukenapparaat - een explosie of steekvlam kunnen veroorzaken. Daarmee zet iemand niet alleen zijn of haar eigen veiligheid op het spel, maar ook die van de buurtbewoners.

Meld het bij de politie
Ruik jij een sterke, chemische geur van rondom een pand of woning? Of zie je vaak of veel vaten, jerrycans en dergelijke aangeschaft of opgeslagen worden of een woning in en uit gaan? Neem het serieus en doe melding bij de politie via 0900-8844. Tref je ergens vaten of jerrycans aan? Ook dan bel je direct de politie. Maak onder geen beding de vaten, jerrycans of flessen open en zorg direct voor ventilatie als het een afgesloten ruimte betreft. De dampen die vrijkomen zijn explosief en schadelijk voor mens en milieu. Liever anoniem melding doen? Dat kan via 0800-7000.