AMSTERDAM - In het centrum van Amsterdam is gistermiddag een zakkenroller aangehouden nadat hij een laptop en twee bijbels van een priester had gestolen. Eerder was de verdachte aan de politie ontkomen na het stelen van een portemonnee in een koffietent op de Dam.

Dat meldt de Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen op Facebook.

Een oplettende burger meldde de diefstal aan de politie en gaf een signalement van hem door. De man werd daardoor door meerdere agenten in de gaten gehouden.

Even later sloeg de verdachte opnieuw toe in een restaurant in het centrum. De verdachte deed toen een wisseltruc door zijn eigen rugtas naast de zwarte rugzak van het slachtoffer te plaatsen. Toen nam hij de rugtas van zijn slachtoffer mee met daarin twee religieuze boeken en een laptop.

Buit terug
"Helaas voor de dief kreeg de priester niet alleen hulp van boven, maar ook van agenten", schrijft het zogeheten Prioteam van de politie. "De dief werd meteen ingerekend en de buit kon gelijk teruggegeven worden."

Volgens het team bleek de verdachte op camerabeelden te staan van eerder gepleegde diefstallen. Ook daar wordt de verdachte verantwoordelijk voor gehouden.