AMSTERDAM - In de wintermaanden, wanneer het lang donker is, worden er meer inbraken gepleegd. Uit cijfers van de politie blijkt dat er in december en januari een kwart meer inbraken zijn. U kunt zelf veel doen om de kans op inbraak te verkleinen.

In de donkere maanden geven de gemeente en de politie u tips hoe u een inbraak kunt voorkomen. Er zijn in verschillende wijken in Zuidoost buurtvoorlichters op pad om deze tips te geven. Dit gebeurt vooral in de wijken waar vaker wordt ingebroken. Voordat ze langs komen krijgt u een brief waarin staat dat de voorlichters langskomen. Ook zijn politie en toezichthouders van de gemeente de komende weken meer aanwezig bij in deze buurten, om extra toezicht te houden.

Wat kunt u zelf doen?

  • Bent u niet thuis? Laat het licht aan. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
  • Kijk goed wie er aan de deur staat als u opendoet. Doe niet zomaar open. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder om te zien wie er aan de deur is.
  • Sluit goed ramen en doe de deur op slot wanneer u weg gaat. Laat de sleutel er niet inzitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  • Ziet u iets verdachts, bel dan 112.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Kijk dan naar de tips op onze website.