AMSTERDAM/NIGTEVECHT - AMSTERDAM - Een lichaam dat in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht werd gevonden, is vermoedelijk van een 43-jarige man uit Albanië. Hij wordt al enige tijd gemist. Het is onduidelijk op welke plek het lichaam in het water terecht is gekomen. Mogelijk is het al in Noord-Holland in het Amsterdam-Rijnkanaal beland.

Een voorbijganger zag vrijdagmiddag iets in het water drijven en schakelde de politie in. Omdat het mogelijk een lichaam was, startte de politie een onderzoek. Daaruit is gebleken dat het waarschijnlijk gaat om de 43-jarige Albanees.

De politie doet uitgebreid onderzoek naar de dood van de man. Verschillende media, ook in Albanië, zijn er zeker van dat het gaat om de Albanees Festim Lato en dat hij is doodgeschoten. De politie kan hier niets over zeggen zolang het onderzoek nog niet is afgerond.

Zelfbenoemde president
Lato zou al jarenlang in Nederland wonen en bekendstaan als de zelfbenoemde president van de regio Chameria, een niet-erkend republiekje tussen Albanië en Griekenland. Omdat hij zich sterk maakte voor de onafhankelijkheid van Chameria, stelden Albanese media dat het om een politieke moord ging.

Lato zou in Nederland vanuit zijn Gelderse woonplaats Afferden zaken hebben gedaan en grote schulden hebben gehad. Het kon volgens bronnen van regionale media ook om een afrekening gaan.