AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vanmiddag levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de twee mannen die ervan worden verdacht op 18 september 2019 Derk Wiersum, die als advocaat een kroongetuige bijstond, te hebben vermoord.


Een levenslange gevangenisstraf is volgens het OM voor beide verdachten om meerdere redenen een passende straf. Gelet op de afwezigheid van enige vorm van berouw of het geven van opening van zaken is het gevaar dat deze verdachten in de toekomst soortgelijke feiten plegen groot. Zij hebben zich louter laten leiden door geldelijk gewin. Maar meer nog omdat verdachten hebben geweten dat het een advocaat betreft. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat de moord op Wiersum is gepleegd omdat hij de kroongetuige bijstond, waarmee hij een bijdrage leverde aan de ondersteuning van de rechtsstaat.

De context van deze moord in de huidige ontwikkeling waarbij wij ons als samenleving ongewild geconfronteerd zien met een nieuwe werkelijkheid waarin steeds meer moorden en aanslagen worden gepleegd die in toenemende mate gericht lijken te zijn op het zaaien van angst, van terreur, maken dat een glashelder signaal dient te worden afgegeven. Om al die redenen is volgens het OM alleen een levenslange gevangenisstraf passend.

De officieren beschreven vandaag in hun requisitoir opnieuw de schok die de moord op de gerespecteerde en bevlogen advocaat Derk Wiersum in heel Nederland teweeg heeft gebracht. “Een absoluut weerzinwekkende moord. Door velen ook wel bestempeld als een aanslag op de rechtsstaat, een ongekende aanval op de waarheidsvinding, op veiligheid en op rechtvaardigheid.” Daarnaast benadrukten de officieren dat Wiersum niet alleen advocaat was, maar in de eerste plaats vader, echtgenoot, zoon, vriend en collega. Ze omschreven de inhoudelijke behandeling van deze zaak als extra beladen na de moordaanslag op Peter R. de Vries van vorige week dinsdag.

Professioneel voorbereid en uitgevoerd

De twee mannen die nu terecht staan, een 32-jarige man uit Rotterdam en een 37-jarige man uit Almere, worden verdacht van moord in vereniging en heling van twee auto’s. Zij worden gezien als de uitvoerders van de moord. Direct na de moord is de politie een zeer uitgebreid en intensief onderzoek gestart waarbij naast een uitgebreid buurtonderzoek onder meer vele camerabeelden, ANPR-registraties, telefoon- en peilgegevens zijn geanalyseerd. Daaruit is het beeld naar voren gekomen van een professioneel voorbereide en uitgevoerde moord. De uitvoerders zijn gescheiden van de voorverkenners aangestuurd maar hebben eveneens verkennende werkzaamheden uitgevoerd op het huis van Wiersum. Mogelijk was daarbij het doel om al eerder toe te slaan.

Bij het onderzoek naar camerabeelden van de omgeving van de plaats delict kwam al snel een witte Opel Combo in beeld, een in Rotterdam gestolen auto voorzien van valse kentekenplaten. Op 18 september 2019 stond deze auto, zo is te zien op camerabeelden, in de omgeving van de plaats delict te wachten op de vluchtende schutter. Naast de witte Opel Combo bleek ook een Volkswagen Transporter gebruikt te zijn door de uitvoerders gedurende de weken voor de moord, mogelijk was dit oorspronkelijk de bedoelde vluchtauto. Ook deze auto is enkele malen eerder in de buurt van de plaats delict geweest om te posten.

Bloedsporen

In de witte Opel Combo zijn bloedsporen aangetroffen die een match leverden met DNA-materiaal van het slachtoffer. Beide verdachten konden door DNA-sporen zowel aan de Opel Combo als aan de Volkswagen Transporter worden gelinkt. De 37-jarige verdachte is in de weken voorafgaand aan, maar ook in de dagen ná de moord de vaste gebruiker van deze witte Opel Combo gebleken. Uit het onderzoek is gebleken dat de telefoon van de 32-jarige verdachte kort voor de moord contact maakte met een zendmast bij de plaats delict. Een week eerder werd er vanuit ditzelfde nummer vier keer gebeld naar de telefoon van Wiersum, die uiteindelijk met het sturen van een visitekaartje reageerde. Wiersum zat toen in het buitenland.

In de periode voorafgaand aan de moord maakten beide verdachten voor hun onderlinge communicatie gebruik van prepaid telefoons die slechts korte tijd actief waren en op de dag van de moord uit de lucht gingen. Voorafgaand aan de verkenning met een van de auto’s contacteerden ze elkaar middels deze telefoons. In hun chatgesprekken gebruikten ze versluierde taal om te communiceren, al hadden ze het ook over ‘ijzers’, straattaal voor wapens.

Vlak na de moord leken beide verdachten opeens de beschikking te hebben over geld. Zo kocht de 37-jarige verdachte een ticket naar Suriname, met het voornemen om voor langere tijd het land uit te gaan, betaalde een auto af en schonk zijn kinderen geldbedragen, terwijl de 32-jarige verdachte sieraden kocht.

Bewuste en nauwe samenwerking

Tussen de verdachten is overduidelijk sprake geweest van een bewuste en nauwe samenwerking. Beide verdachten hebben ter observatie in de betrokken voertuigen gezeten en waren op meerdere dagen aanwezig op de plaats delict. Hun rollen waren min of meer inwisselbaar.

De officieren in hun requisitoir: “Elke moord is verschrikkelijk, maar als een moord mogelijk te maken heeft met het uitvoeren van je rol als advocaat, maakt dat extra schrijnend. (-) De dood van Derk Wiersum was het gevolg van een doelgerichte, goed voorbereide aanslag.” Deze twee verdachten hebben geweten dat het doelwit een advocaat betrof en dat hij een vrouw en kinderen had. De officieren eisten tegen beide verdachten een levenslange gevangenisstraf.