AMSTERDAM - De politie heeft een medewerker ontslagen die informatie lekte naar GeenStijl over een aanrijding op het Stationsplein van Amsterdam-Centraal. Dat meldt de politie aan AT5.

In juni 2017 reed een man met zijn auto op een aantal voetgangers in. Meerdere mensen raakten gewond. Meteen ging het gerucht dat het ging om een terreurdaad, maar volgens de politie was daar geen sprake van. Na onderzoek bleek de man suikerziekte te hebben en hij was onwel geworden achter het stuur.

Politiecomputer
GeenStijl plaatste een foto van een politiecomputer op de site, met informatie over de bestuurder. Daar bleek dat het om een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst ging. Alleen een politiemedewerker kon die foto genomen hebben, dus werd intern een onderzoek gestart.

Vorig jaar augustus werd een agent - werkzaam bij politie-eenheid Noord-Holland - aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim. Inmiddels is hij dus ontslagen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat nu binnen enkele weken wordt besloten of de medewerker vervolgd wordt.

Het ongeluk gebeurde in een tijd waarin elders in Europa wel aanslagen waren waarbij ingereden werd op voetgangers. Toen de politie vrijwel direct bekendmaakte dat de automobilist op het Stationsplein onwel was geworden en dus geen terrorist was, gingen er geruchten rond over een doofpot. Die werden versterkt toen bleek dat het ongeluk niet was gefilmd, ondanks dat er veel camera's hangen op en rond het plein.