AMSTERDAM - Is de dood van een 29-jarige Amsterdammer het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie, of is er sprake van een vooropgezet plan? Dat was de vraag die centraal stond tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen een 21-jarige vrouw en een man van 22 jaar uit Amsterdam. Volgens het OM hebben de twee de 29-jarige man met voorbedachten rade gedood. Tegen de 22-jarige Amsterdammer eiste het OM 20 jaar. Zijn medeverdachte hoorde 16 jaar en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen.


De 29-jarige Amsterdammer werd vorig jaar in de nacht van 2 op 3 mei doodgeschoten op de hoek van de Panamalaan en de Borneolaan in de wijk Zeeburg. In de buurt werd een brandende BMW teruggevonden die eerder in de Bijlmer was gestolen. Het OM houdt de twee Amsterdammers verantwoordelijk voor de dood van de 29-jarige man. Beide verdachten hebben gezegd dat ze samen met het slachtoffer een inbraak zouden plegen. Er zou ruzie zijn ontstaan die volledig uit de hand was gelopen. Ze ontkennen in ieder geval de avond van 2 mei op pad te zijn gegaan met het plan om de 29-jarige Amsterdammer om het leven te brengen. Op basis van forensische sporen, de track-and-trace gegevens van een huurauto, camerabeelden en getuigenverklaringen komt het OM echter tot de conclusie dat er wel degelijk sprake is van een vooropgezet plan.

Drie voorverkenningen

Volgens het OM zou er sprake zijn geweest van drie voorverkenningen. Dat zou blijken uit de track-and-trace gegevens van de auto die de vrouwelijke verdachte had gehuurd. Beide verdachten zijn kort voor de schietpartij samen met het slachtoffer in de gestolen BMW gestapt en een eindje verder de auto weer hebben verlaten. Het slachtoffer zou daarop zijn geslagen met een glazen flesje, mogelijk ook met een paaltje. Onder meer op de kruising Borneolaan/Panamalaan heeft de 22-jarige verdachte in de visie van het OM het slachtoffer van korte afstand met een vuurwapen beschoten. De vrouwelijke verdachte stak de BMW in brand. Daarna zijn zij achter elkaar naar een appartementencomplex aan de Dirk Vreekenstraat gerend, hebben hun bebloede kleding en het vuurwapen achtergelaten en zijn er met een gereedstaande scooter vandoor gegaan.

Zorgvuldig voorbereid

De actie is zorgvuldig voorbereid, zeiden de officieren van justitie op zitting. “Daarbij is gezorgd voor handschoenen, een vuurwapen, brandbare vloeistof en vluchtmiddelen, terwijl de te gebruiken vluchtroute en de plaats van de aanslag tevoren zijn verkend. Op grond van al het voorgaande komen wij tot de conclusie dat er sprake is geweest van voorbedachte rade.“ De twee zouden intensief hebben samengewerkt met een duidelijke taakverdeling. Dat levert medeplegen moord op. Dat uit de bewijsmiddelen niet met zekerheid kan worden afgeleid welke handelingen de verdachten onderscheidenlijk hebben verricht, maakt dit niet anders.

Tegen de 21-jarige vrouw hebben de officieren van justitie naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging geëist. Uit twee onderzoeken naar haar persoonlijkheid zou blijken dat de vrouw aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met borderline en antisociale trekken. De rapporteurs concluderen dat de vrouw gebaat zou zijn bij hulp.