SCHEVENINGEN - Een ruzie tussen twee rivaliserende drillrapformaties uit Rotterdam en Amsterdam liep volledig uit de hand, die warme maandagavond 10 augustus 2020. Een 19-jarige Rotterdammer overleed diezelfde dag aan de opgelopen steekwonden. Twee 21-jarige Amsterdammers stonden vandaag voor de rechter hiervoor. Tegen beiden eiste het Openbaar Ministerie dertien jaar cel.

“Kom ergens midden van Amsterdam en Rotterdam meeten dan gaan we die beef <=ruzie/> daar regelen”. Dat post de leider van de Rotterdamse formatie op social media. De ‘uitnodiging’ wordt aanvaard. “Morgen ben ik skiffa en me loca gaat aan” <= morgen ben ik op Scheveningen en mijn locatiebepaling gaat aan/>, zo reageert de leider uit Amsterdam.

De volgende dag reizen de twee groepen elkaar tegemoet, delen onderweg nog foto’s dat ze onderweg zijn en ontmoeten elkaar uiteindelijk op de pier in Scheveningen. Daar is het druk doordat veel mensen na een warme dag nog wat verkoeling en vertier zoeken aan het strand.

Vuurwapen
Vrijwel direct na de ontmoeting escaleert het conflict verder. Een Rotterdammer grijpt de Amsterdamse leider vast en tegelijkertijd in zijn tasje. Mogelijk dat hij daar een vuurwapen heeft, maar dat gaat niet af. Daarna spat de Rotterdamse groep uit elkaar en rent weg.

Het latere slachtoffer rent tussen de twee verdachte Amsterdammer door. Op camerabeelden is te zien hoe zij bewegingen in zijn richting maken. Hij weet nog een trap af te komen maar stort onderaan dodelijk gewond neer met steekwonden in zijn hart en buik. Hij zal later die avond overlijden.

Vuilnisbak
Op aanwijzingen van getuigen worden de twee verdachten ter plekke aangehouden. Op camerabeelden is te zien hoe zij kort daarvoor iets in een vuilnisbak gooiden. Die wordt doorzocht waarbij een vuilniszak met drie messen wordt gevonden. Bloed van het slachtoffer op twee van de messen toont aan dat het hier gaat om de messen waarmee is gestoken. Op een van de messen zit DNA van een van de verdachte.

De verdachten ontkennen. Zij verklaren dat ze alleen naar de pier waren gekomen om te ‘chillen’. Maar de officier van justitie gelooft daar niets van. “Er was een ruzie tussen de leiders van de drillrapgroepen en beide verdachten wisten dat. De een kwam naar Den Haag met vier grote messen. De ander met een klein mes en handschoenen. Op het moment dat de Rotterdammers de pier oplopen, trekt hij die handschoen aan. De ander pakt dan een van zijn messen.”

Slachtoffer
Het blijft voor haar echter een raadsel waarom juist het slachtoffer gestoken is. “Hij was geen drillrapper. Hij maakte geen deel uit van de rivaliserende drillrapgroep. Met hem was er geen ruzie. Dus waarom werd hij gestoken?”

Volgens de officier hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan doodslag. Maar niet zomaar een doodslag. “De verdachten hebben doelbewust een situatie opgezocht waarin een ruzie geregeld zou worden. Een ruzie tussen twee drillrappers in een scene waarin geweld wordt verheerlijkt. Waarin punten worden gescoord voor het plegen van geweld tegen je vijanden. Waarin het gebruik van vuurwapens en grote messen kennelijk heel normaal wordt gevonden. Veel mensen zijn ongewild getuige geweest van de chaos, van het slachtoffer die onderaan de trap vocht voor zijn leven. Door het handelen van de verdachten is de moeder, de zussen en broer van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan.”

Eis
De officier van justitie eiste tegen beide verdachten dertien jaar cel. De uitspraak is op 4 november.