Uit het uitgebreide politieonderzoek blijkt volgens het OM dat er binnen de klimmuur structurele tekortkomingen waren in de veiligheidsmaatregelen, vooral rond kinderfeestjes waar jonge en vaak onervaren kinderen en ouders aan meedoen. Zo waren de regels onduidelijk over wie er toezicht moest houden en hoe lang, moesten instructeurs tegelijk ook horeca-activiteiten uitvoeren en ontbraken specifieke afspraken over het toezicht op niet-zelfstandige klimmers. De roosters waren chaotisch: wie wanneer begon of eindigde, of welke taak had, was onduidelijk. Instructeurs zonder gerichte instructie voor kinderfeestjes mochten alleen verantwoordelijk zijn voor een groep onervaren kinderen.
“Als je een kinderfeestje organiseert waarbij kinderen tot wel 14 meter hoogte klimmen, heb je een enorme zorgplicht," aldus de officier van justitie. "Iedere onoplettendheid kan fataal zijn.” Volgens het OM hield men binnen het bedrijf te weinig rekening met de specifieke risico’s voor onervaren en (zeer) jonge klimmers.
Risico’s onderschat
De directie van de klimhal leek onvoldoende oog te hebben voor risico’s, aldus de officier van justitie. Uitspraken als ‘het is niet gevaarlijker dan fietsen zonder helm of het spelen in een klimrek’ duiden volgens de officier van justitie op een zorgwekkend gebrek aan risicobesef binnen het bedrijf. “Deze houding is tekenend voor de cultuur binnen de klimmuur én gevaarlijk. De werkelijkheid is dat het klimmen op deze hoogte levensgevaarlijk is bij onvoldoende toezicht.”
Vertrouwen ernstig beschadigd
Sinds het ongeluk is het vertrouwen van ouders in de veiligheid van kinderfeestjes ernstig geschaad, vindt de officier van justitie. “Het handelen van de verdachten werpt een schaduw over de hele klimwereld. Als ouder mag je ervan uitgaan dat een professioneel bedrijf veiligheid centraal stelt, zeker bij zoiets als een kinderfeestje.”
Strafeis
Volgens de officier van justitie doet geen enkele straf recht aan de gevolgen. Ze wil met de strafeis benadrukken dat kinderveiligheid bij klimmen altijd voorop moet staan. De officier van justitie eist daarom een verbod voor Klimmuur Amsterdam BV op het organiseren van kinderfeestjes met een proeftijd van 10 jaar. Omdat Klimmuur Amsterdam BV geen verbeteringen heeft doorgevoerd, en om schadevergoeding zeker te stellen, is ook beslag gelegd op woningen van de leidinggevenden. Ook wordt een boete van €80.000, waarvan €50.000 voorwaardelijk met een proeftijd van 10 jaar geëist
Tegen de twee directeuren werd een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van 2 jaar geëist met als bijzondere voorwaarde de betaling van de vordering van de ouders van de elfjarige jongen.