AMSTERDAM - Het kampioenschap van Ajax is zonder geweldsincidenten verlopen. De politie heeft niet hoeven op treden tegen openbare orde verstoringen, de uitgaanspleinen in de Amsterdamse binnenstad zijn relatief rustig gebleven. In totaal zijn 15 arrestaties verricht, onder andere omdat personen vuurwerk en wapens bij zich hadden.


De politie had vandaag de complexe opdracht om de orde te bewaken, enkele dagen na versoepelingen van de coronamaatregelen zoals de openstelling van de terrassen, terwijl in de ochtend een demonstratieve optocht in het centrum plaatsvond en de kans groot was dat Ajax 's middags landkampioen zou worden. Het kampioenschap heeft in het verleden tot rellen op het Leidseplein geleid. Ook nu was er informatie dat supporters zich daar wilden verzamelen. De burgemeester stelde daarom eerder deze week een noodverordening voor het Leidseplein in. Dat gaf de politie de mogelijkheid om personen te controleren op bijvoorbeeld vuurwerk, wapens of alcohol. Op en rond het Leidseplein gold een verbod op verkoop en bezit van alcohol.

Bij de Amsterdam Arena was het tijdens en na de wedstrijd tegen FC Emmen veel te druk. Naar schatting waren er 12.000 supporters naar het stadion gekomen om het kampioenschap te vieren. Spelers en staf van Ajax toonden na de wedstrijd vanaf het parkeerdek de kampioenschaal aan de fans beneden. De driehoek heeft dit moment goed gevolgd en daarna aan Ajax gevraagd de spontane actie te beëindigen. Daar werd gehoor aan gegeven. De driehoek besloot uiteindelijk niet op te tredentegen de grote groep supporters bij de Arena. Deze keuze is gemaakt om ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen. Ook is daarmee een massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van binnenstad voorkomen. Onder begeleiding van de politie heeft de uitstroom gedoseerd kunnen plaatsvinden en zijn de meeste supporters naar huis gegaan.