AMSTERDAM - Een 66-jarige demonstrant is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van € 350,- voor groepsbelediging. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank sprak de man eerder vrij. Daartegen kwam het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Het OM eiste in hoger beroep een geldboete van € 350,- waarvan € 200,- voorwaardelijk.

Kakkerlakvlag beledigend en niet beschermd door vrijheid van meningsuiting

De verdachte toonde op de Dam in Amsterdam een afbeelding van de Israëlische vlag waarin de davidster was vervangen door een grote blauwe kakkerlak. Hij deed dat in de marge van een demonstratie tegen het beleid van de staat Israël. Hij toonde de afbeelding aan mensen met een tegengesteld standpunt. Omdat de davidster een symbool is voor leden van het Joodse volk, kan de afbeelding volgens het hof evident worden begrepen als beledigend voor Joodse mensen. Ook gelet op de historische context van de Tweede Wereldoorlog waarin miljoenen Joden in Duitse concentratiekampen zijn omgebracht als waren zij ongedierte. Die context maakt de afbeelding des te beledigender.

Dat ook een uitleg van de afbeelding denkbaar is waarin deze kritiek op de staat Israël inhoudt, betekent niet dat het tonen van deze afbeelding valt onder de vrijheid van meningsuiting. De strafbaarheid van deze afbeelding beperkt de verdachte niet in zijn mogelijkheden op andere manieren kritiek te uiten en aandacht te vragen voor het beleid van de staat Israël.

Vordering benadeelde partij

Het hof heeft de vordering van de benadeelde partij afgewezen.