NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 3 mei 2022 de 30-jarige Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Ook is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van de criminele opbrengsten van de drugshandel. Daarnaast is hij vermoedelijk betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal.

Naima Jillal
Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte PGP-berichten komt naar voren dat Leijdekkers een rol speelde bij en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal.

Van Naima Jillal ontbrak lange tijd elk spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

Onderzoek
In het omvangrijke onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid zijn strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

Onderschepte PGP-berichten van Sky-ECC geven een inkijkje in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten rijst ook de verdenking dat Leijdekkers zich schuldig maakte aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

Verblijfplaats
Leijdekkers, bekend onder de bijnaam Bolle Jos, heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfplaats.

Het OM heeft de advocaat van Leijdekkers op de hoogte gebracht van de plaatsing op de Nationale Opsporingslijst. De verdachte had tot 30 april de tijd om zich vrijwillig te melden. Van die gelegenheid heeft hij geen gebruik gemaakt.

Opsporing Verzocht
Het Programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 3 mei 2022 aandacht aan de plaatsing van Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst.