AMSTERDAM - Een 16-jarige jongen is zondag 8 augustus 2021 aan het eind van de ochtend aangehouden nadat hij bij een warenhuis aan de Dam probeerde sieraden te stelen onder dreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.

De diefstal vond plaats rond 11.45 uur. De verdachte griste sieraden van de toonbank af en wilde ermee naar de uitgang rennen. Bij zijn vluchtpoging richtte hij een vuurwapen op onder meer een beveiliger. Na een korte achtervolging kon de verdachte door een andere beveiliger in de omgeving van het warenhuis worden aangehouden. Daar bleek het vuurwapen een nauwelijks van echt te onderscheiden nepvuurwapen te zijn.

Nepvuurwapens zijn niet onschuldig
De minderjarige verdachte is overgedragen aan de politie en zit vast. Een diefstal of overval met een nepvuurwapen kan grote gevolgen hebben, ook voor minderjarigen. Zeker een nauwelijks van echt te onderscheiden nepwapen kan gebruikt worden voor bedreiging. Bovendien kan de politie zich genoodzaakt voelen het dienstwapen te trekken en zelfs te gebruiken, omdat vaak op afstand en in heterdaadsituaties niet kan worden vastgesteld of een wapen echt of nep is.