AMSTERDAM - Het gerechtshof Amsterdam legt een 20-jarige man een jeugddetentie van 21 maanden waarvan 6 voorwaardelijk op. Dat is vandaag in hoger beroep beslist. De man vermoordde in 2019 samen met zijn toenmalige vriendin hun pasgeboren baby en begroef het in de tuin. In 2021 – tijdens de corona-periode – dumpten zij hun andere pasgeboren baby levend in een afvalcontainer.


In hoger beroep heeft de man deze feiten in de schoenen van zijn vriendin willen schuiven. Het hof gaat daar niet in mee en acht de verklaringen die hij daarover afgelegde volstrekt ongeloofwaardig. De man krijgt nu dezelfde straf als de straf die zijn vriendin eerder van de rechtbank heeft gehad. Zijn vriendin ging zelf niet in hoger beroep tegen die uitspraak van de rechtbank.

Geen jeugd-tbs, wel schadevergoeding

Anders dan de rechtbank legt het hof de man geen voorwaardelijke jeugd-tbs op. Het hof vindt dat de rechtbank onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het afweek van de conclusies van de psycholoog en psychiater. Die concludeerden dat de man geen stoornis had op het moment van het plegen van de strafbare feiten. Verder kent het hof – in tegenstelling tot de rechtbank – het nog levende kind een schadevergoeding toe.