VINKEVEEN - ‘Slim politiewerk’ noemde de officier van justitie de opsporing van een groep mannen die verdacht wordt van grootschalige cocaïnehandel in Vinkeveen. Het onderzoek resulteerde in de vondst van 235 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 13 miljoen euro. Vandaag moesten twee van de verdachten zich verantwoorden voor de rechter. De officier eiste celstraffen van 50 maanden en acht jaar.

Het onderzoek startte toen agenten eind oktober vorig jaar zicht kregen op een verdachte auto op de A2. Ze besloten de auto te observeren en zagen diverse ontmoetingen met personen in andere auto’s waaronder een bestelbus. Op de Herenweg in Vinkeveen werd van bestuurder gewisseld waarna de bestelbus naar een loods reed. Na terugkomst werd weer van bestuurder gewisseld. Op dat moment besloot de politie in te grijpen. In de bestelbus werd een verborgen ruimte gevonden met resten wit poeder, wat naderhand cocaïne bleek te zijn. In de loods werd op verschillende plekken een partij cocaïne van in totaal 235 kilo gevonden. Bij de loods stond een aantal auto’s, ook met verborgen ruimtes. In één van de auto’s lag een kleine vijf ton aan cash geld.

Uit de telefoon van de 32-jarige verdachte uit Amsterdam bleek dat hij achter een encrochat account zat waarmee op grote schaal werd gehandeld in hard drugs. De andere verdachte, een 59-jarige man uit Breda, was een van de bestuurders van de bestelbus. In Vinkeveen droeg hij de bus over aan de medeverdachte die ermee naar de loods reed. Ondanks de zwijgende houding van de verdachten vond de officier op basis van het dossier bewezen dat beiden zich - in verschillende mate - schuldig hebben gemaakt aan het vervoer en bezit van de cocaïne.

De officier benadrukte de maatschappelijke ontwrichting die drugs veroorzaken: het geweld in de onderwereld en de ellende in de levens van verslaafden. Aangezien de verdachten geen inzicht hebben willen geven in hun daden en drijfveren en er geen blijk van geven te willen breken met hun criminele carrière, zijn lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats, meende hij. Ook moet er van de straf een afschrikkende werking uitgaan bij jongeren die zich aangetrokken voelen tot de drugshandel. Hij eiste een gevangenisstraf van 50 maanden tegen de 59-jarige verdachte en van acht jaar tegen de 32-jarige man.