AMSTERDAM - Het cold caseteam van de politie Amsterdam vroeg op 30 januari jl. opnieuw aandacht voor de vondst van een romp die exact negen jaar eerder in het Amsterdamse IJ werd gevonden. Deze oproep leverde enkele nieuwe tips op. Ook heeft het hernieuwde onderzoek nog meer resultaat opgeleverd.

De identiteit van het slachtoffer, waarvan de romp in blauw plastic verpakt was, is namelijk inmiddels bekend bij het cold caseteam. Het slachtoffer was een vermogend Russisch zakenman die zich bezighield met de handel in kunst en antiek. Vanwege de oorlog in Oekraïne is er geen contact met de Russische autoriteiten en kunnen de nabestaanden van de man, die voor zover bekend in Rusland woonachtig zijn, niet worden geïnformeerd over diens overlijden. De politie zal de identiteit van de man dan ook nog niet met het publiek delen.

DNA-match
Wel kan het cold caseteam bekend maken dat dat zij door middel van een DNA-match achter de gegevens van het slachtoffer zijn gekomen. De familie van de man heeft hem enige tijd geleden in Rusland als vermist opgegeven, DNA afgestaan dat in de internationale databank is opgenomen en dit heeft geleid tot de match.

Beloning 15.000 euro
Dit voor het onderzoek belangrijke resultaat, heeft er echter niet voor gezorgd dat het onderzoek stil is komen te liggen. Het cold caseteam is nog steeds op zoek naar tips, getuigen en/of andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek. In deze zaak geldt nog steeds de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Informatie kan via verschillende manieren gedeeld worden met de rechercheurs. Dat kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of het onderstaande tipformulier. Anoniem informatie doorgeven kan telefonisch via M: 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Het is daarnaast ook mogelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren met het Team Criminele Inlichtingen:06-33200446.