AMSTERDAM - Er zijn opnieuw honderden mensen demonstranten bijeen gekomen op het Museumplein en in de directe omgeving. De gemeente heeft een noodbevel afgekondigd en stuurt alle demonstranten weg. Inmiddels worden er twee waterkanonnen ingezet en staat de ME paraat. Een aantal mensen zijn al aangehouden door de politie.


Volgens de laatste berichten is een grote groep demonstranten inmiddels op weg naar het Vondelpark. Eerder vanmorgen liet de gemeente weten dat het Museumplein weekend opnieuw aangewezen is als veiligheidsrisicogebied, daar er opnieuw onaangekondigde demonstraties werden verwacht. Het besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren.

Rond 12.00 uur kwamen de eerste beelden binnen dat er al grote groepen aanwezig waren in het gebied. Een half uur later kwam de gemeente met een noodbevel waarin met klem werd gesteld dat agressie tegen de politie niet werd getolereerd. Iets na 13.00 over ging de politie over tot ingrijpen toen de groep alleen maar bleek te groeien.