AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft in april in twee spookwoningen in Osdorp en Amsterdam-Oost tientallen kilo's softdrugs en ruim honderdduizend euro aan contanten gevonden.

Agenten gingen bij de woningen langs omdat ze volgens de gemeentelijke administratie leegstonden, maar toch bewoond werden. In het verleden is gebleken dat er in zulke gevallen vaak sprake is van bewoning door criminelen. Zij betalen de huur vaak contant en schrijven zich niet in.

Als een rechercheur bij de woning in Osdorp aanbelt, doet een man open. De politie legt hem uit dat het vermoeden bestaat dat er andere mensen wonen dan er staan ingeschreven, en vraagt of hij mag binnenkomen.

Klusjes
De 45-jarige bewoner stemt toe, legt uit dat hij de onderhuurder is en dat hij de huur met klusjes betaalt. Om wat voor klusjes het gaat, wil hij niet zeggen, maar niet veel later vinden rechercheurs flinke blokken hasj in een kast.

De 75 kilo softdrugs is twee á drie ton waard, rekent de Amsterdamse politie op Facebook voor. De bewoner is aangehouden en de woning komt 'weer beschikbaar voor mensen die jarenlang op een huis wachten'.

'Vreemde mensen'
In een appartement in Amsterdam Oost werd poolshoogte genomen na een tip van een buurtbewoner. "Buurtbewoners hadden langer last van steeds weer andere, vreemde mensen", schrijft de betrokken agent, "maar slechts een van hen belde de politie en mede die melding zette ons op het spoor."

In het chique appartement, waar drie mensen uit een Oost-Europees land woonden, trof de politie ruim een ton cash aan. Het gaat vermoedelijk om drugsgeld, aldus de recherche. Het geld werd in beslag genomen, maar of de bewoners zijn aangehouden is niet bekend.