AMSTERDAM -

Vrijdagavond 10 december 2021 vindt bij het Museumplein een zware mishandeling en beroving plaats. In het onderzoek naar deze zaak zijn beelden van drie verdachten naar voren gekomen. In verband met hun vermoedelijk jonge leeftijd krijgen zij eerst twee weken de tijd zich bij de politie te melden voordat deze beelden extern gedeeld worden.


Op die avond zitten drie vrienden te chillen bij de overkapping van het Stedelijk Museum, grenzend aan het Museumplein. De jongens hebben die avond geskateboard op het plein en zitten nog even na te kletsen met wat muziek uit een portable speaker. Rond 23.00 uur worden zij aangesproken door een groepje van drie jongens en twee meisjes. Het blijkt al snel dat in ieder geval de drie jongens uit het groepje geen fijne bedoelingen hebben. Eén van hen pakt het rookwaar af van de vrienden en dit ontaardt in een mishandeling waarbij fors geweld wordt gebruikt richting de drie vrienden. Zo fors, dat één van hen bewusteloos raakt. Het groepje van vijf gaat er daarna vandoor in de richting van het Rijksmuseum. Zij hebben het rookwaar en de portable speaker van de drie vrienden meegenomen. Hulpdiensten ontfermen zich daarna over de bewusteloos geslagen jongen. Hij wordt naar een ziekenhuis gebracht. De jongen heeft weken nodig om te herstellen.


Signalement verdachten

Er is op dit moment sprake van drie verdachten in deze zaak. Dat gaat om de drie jongens die geweld hebben gebruikt tegen de drie vrienden. Omdat de drie jongens zeer vermoedelijk nog vrij jong zijn, moeten zij in eerste instantie met hun gezicht onherkenbaar gemaakt getoond worden. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de verdachten ook zonder hen volledig herkenbaar te tonen op te sporen zijn. De drie verdachten krijgen twee weken de tijd om zich te melden. Doen zij dit niet, dan worden zij alsnog herkenbaar getoond. Van de drie jongens is het volgende signalement bekend:

Verdachte 1
- Jongen van ongeveer 16 jaar;
- Donkere huidskleur;
- Rond de 1.80 meter lang;
- Donkerblauwe jas;
- Zwarte broek;
- Witte gympen.

Verdachte 2
- Jongen van ongeveer 16 jaar;
- Donkere huidskleur;
- Ongeveer 1.70 meter lang;
- Nike-jas met witte bovenkant, donkere onderkant en witte capuchon;
- Schoudertasje;
- Muts of pet.

Verdachte 3
- Jongen van ongeveer 16 jaar;
- Donkere huidskleur;
- Kleiner dan verdachte 2 (dus kleiner dan 1.70 meter);
- Zwart krullend haar;
- Zwarte jas met capuchon en wit logo op de rug;
- Zwarte broek met witte strepen op de zijkant;
- Zwart petje.

Informatie delen
Ben jij één van de verdachten op de beelden? Meld je dan bij de politie.

Herkent u de mannen op de beelden of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in.
U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070.
Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.