AMSTERDAM - In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 september 2020 heeft een onbekende man een kroonluchter die in de hal hangt van een uitgaansgelegenheid aan het Rembrandtplein vernield. Deze vernieling en een verdachte staan duidelijk op beeld. De verdachte krijgt van het Openbaar Ministerie twee weken de tijd om zich bij de politie te melden, anders worden de beelden herkenbaar naar buiten gebracht.


De kroonluchter hangt aan het plafond van de eerste etage van de uitgaansgelegenheid en is ongeveer twee meter hoog en een halve meter in doorsnede. Het frame van de kroonluchter is van staal en staaldraden en is voorzien van kristallen kralen.

De man klimt die nacht rond 04.20 uur op de eerste etage over de balustrade, pakt de buitenrand van de kroonluchter vast en zet hem in beweging. Even later laat hij de kroonluchter los en klimt terug over de balustrade. Daarna loopt hij weg richting een groepje personen. Hij praat daar even en loopt weer richting de balustrade. Wederom klimt de man daar overheen, pakt de kroonluchter opnieuw vast en gaat er dit keer aan hangen.

Terwijl de man aan de kroonluchter hangt, doet hij een zogenaamde pull-up. Hij houdt de kroonluchter vast en zorgt ervoor dat zijn lichaam naar boven gaat. Door de pull-up komt er een kristallen lijn los aan de bovenkant van de lamp. De kralen zitten dan alleen nog aan de onderkant van de lamp vast. Dan doet de man nogmaals een pull-up, laat opeens de lamp los en valt dan naar beneden. Door de val wordt een gedeelte van de kristallen kralen van de lamp meegetrokken.

Twee weken de tijd om zich te melden
Door de acties van de man is de kroonluchter vernield en dit heeft tot een fors schadebedrag geleid. Hij krijgt van het Openbaar Ministerie twee weken de tijd om zich bij de politie te melden. Doet hij dit niet, dan worden herkenbare beelden van hem gedeeld.

Signalement
De verdachte in deze zaak is dus duidelijk vastgelegd op beelden van de uitgaansgelegenheid. Hij voldoet aan het volgende signalement:

- Man;
- Ongeveer 25 oud;
- Normaal postuur,
- Ongeveer 1.70 tot 1.75 meter lang;
- Licht getinte huidskleur.

Hij droeg:
- Shirt met korte mouwen;
- Spijkerbroek;
- Baseballpet achterstevoren op zijn hoofd;
- Schoenen met 3 diagonalen strepen aan beide kanten;
- Aan zijn rechterhand droeg hij een armband.

Vragen
Bent of herkent u de man op de beelden? Neem dan telefonisch contact op met de politie. Heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000