AMSTERDAM - Woensdagavond 23 juni 2021 pint een nog onbekende man bij een geldautomaat aan het Lambertus Zijlplein met een bankpas die niet van hem is. De pas werd eerder door middel van zogenaamde vriend-in-nood-fraude gestolen.


Het 60-jarige slachtoffer wordt die dag geappt door een telefoonnummer dat zij niet kent. De afzender van het bericht geeft aan haar zoon te zijn en een nieuw nummer te hebben. Vervolgens chat de vrouw enige tijd met haar “zoon” en op een gegeven moment vraagt de “zoon” of de vrouw een aantal rekeningen voor hem wil betalen. De “zoon” helpt de vrouw via de chat met online bankieren, maar uiteindelijk lukt het geld overmaken niet. Daarop vraagt de “zoon” het slachtoffer om wat contant geld en haar bankpas met pincode in een envelop te doen en dat in de brievenbus te leggen zodat hij dat later daar uit kon pakken. De vrouw heeft geen enkele twijfel dat ze met haar zoon aan het chatten is en doet wat hij aan haar vraagt. Ze legt een envelop met groot bedrag aan contant geld en haar bankpas in de brievenbus. Daarna appt het slachtoffer nog een foto van de envelop naar haar “zoon” en probeert hem te bellen op zijn nieuwe telefoonnummer. De “zoon” appt dat hij druk is en de telefoon niet op kan nemen.

Even later krijgt de vrouw weer een bericht van haar “zoon”. Hij vraagt waar de envelop ligt en zegt dat er niets in de brievenbus ligt. De vrouw geeft aan dat zij de envelop gewoon in haar eigen brievenbus heeft gelegd. Als de “zoon” haar blijft vragen waar ze is en wat ze doet, vertrouwt de vrouw de situatie niet meer en belt ze haar (echte) zoon op zijn oude telefoonnummer. Haar zoon neemt de telefoon aan en vervolgens wordt duidelijk dat hij haar niets heeft gevraagd. De bank wordt gebeld om de bankpas van de vrouw te blokkeren. Dan blijkt dat de bank dat al heeft gedaan omdat de bank frauduleuze handelingen vermoedde. Ook blijkt dat de brievenbusklep is opengebroken en dat de brievenbus leeg is: de envelop met geld en bankpas liggen niet meer in de brievenbus. Met de bankpas van het slachtoffer is diezelfde avond voor duizenden euro’s geld opgenomen, onder andere bij een geldautomaat aan het Lambertus Zijlplein.

Signalement verdachte
De transactie bij het Lambertus Zijlplein is op beeld vastgelegd. Het signalement van de verdachte:
- Man;
- Donker opgeschoren haar;
- Donkere baard en sik;
- Donkere ogen;
- Droeg op moment van de transactie donkere kleding, een lichtgrijze hoodie en een donkerkleurige pet.

Het is onbekend of deze verdachte ook verantwoordelijk is voor de vriend-in-nood-fraude zelf en/of de overige transacties.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Pas op!
Het slachtoffer dacht met haar zoon te maken hebben en gaf daarom in goed vertrouwen geld en haar bankpas. Het is natuurlijk heel naar voor haar dat ze vervolgens op deze manier bestolen is. Een goede stelregel als mensen benaderd worden via bijvoorbeeld Whatsapp door iemand ze zegt te kennen is: niet gebeld, geen geld. Maak pas geld naar iemand over als je iemand telefonisch of in persoon gesproken hebt.