AMSTERDAM - Op de vroege ochtend van vrijdag 17 december 2021 vindt in een woning op de Nassaukade een overval plaats. Camera’s bij en in de betreffende woning leggen twee verdachten op beeld vast, de recherche wil graag weten wie zij zijn.


Het slachtoffer wordt die ochtend rond 05.00 uur wakker omdat hij merkt dat zijn slaapkamerdeur open gaat. Zijn twee huisgenoten zijn op dat moment niet thuis, maar er vindt een verbouwing in de woning plaats en het slachtoffer vermoedt daarom dat de aannemer gewoon heel vroeg is begonnen.

Om te voorkomen dat zijn kat wegrent, wil het slachtoffer het beestje gaan halen en loopt richting de woonkamer. Wanneer hij zijn slaapkamer verlaat, ziet hij op de gang opeens een onbekende man staan. Deze man kijkt zijn kant op en zegt direct dat het slachtoffer terug zijn slaapkamer in moet gaan. Vervolgens dwingt de man het slachtoffer te gaan liggen en zorgt hij ervoor dat zijn zicht wordt beperkt. Het slachtoffer hoort hoe hem gevraagd wordt waar bepaalde spullen in zijn huis liggen en het valt hem op dat er sprake is van verschillende stemmen: meerdere mannen praten (met elkaar), in het Nederland en in een taal die het slachtoffer vindt klinken als Turks of Marokkaans. Terwijl het slachtoffer ligt en weinig kan zien, hoort hij ook dat er in zijn woning gerommeld wordt.

Dit alles duurt zo’n half uur, daarna merkt het slachtoffer dat het stiller wordt in huis. Wanneer hij een paar keer hard roept en geen reactie krijgt, durft hij hulp te gaan en halen en de politie in te schakelen.

Signalement verdachten
Een camera in de woning heeft twee verdachten op beeld vastgelegd. Het gaat om twee mannen met vermoedelijke donkere gezichtsbewaring. Omdat de beelden ’s nachts zijn opgenomen wijken de kleuren af en is het lastig een duidelijk signalement van de mannen te geven. Het slachtoffer beschrijft de man die hij in de gang zag als volgt:
- Man;
- Ongeveer 30 jaar oud;
- Rond de 1.90 meter lang;
- Lichte tot licht getinte huidskleur.

Beelden
De verdachten zijn vastgelegd door een camera in de woning en een camera bij de voordeur van de woning. Op de camera bij de voordeur is te zien hoe ze langs de woning fietsen en een half uur later de woning via de voordeur uitkomen. Zij zijn de woning dus niet op die manier ingegaan, maar hebben de toegang tot de woning op een andere locatie geforceerd. De woning in de woning legt vast hoe de mannen door de woning gaan en spullen verzamelen.

Gestolen goederen
Een woning is bij uitstek de plek waar mensen zich veilig zou moeten kunnen voelen: daar is door deze overval voor dit slachtoffer een grove inbreuk op gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende dure goederen uit de woning gestolen, waaronder een telefoon, portemonnee, paspoort, laptop en jassen. Deze spullen zijn niet alleen van het overvallen slachtoffer, maar ook van zijn huisgenoten.

Informatie delen
Herkent u de mannen op de beelden of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.