AMSTERDAM - Zondag 2 mei 2021 viert een groot aantal mensen samen op de ArenA Boulevard het die dag behaalde landskampioenschap van voetbalclub Ajax. Tijdens deze spontane ‘huldiging’ wordt een aanwezige persfotograaf mishandeld. De politie deelt beelden van één van de verdachten van deze mishandeling en hoopt zo zijn identiteit te achterhalen.


Het 61-jarige slachtoffer werkt voor een internationaal persbureau en is bij het stadion aanwezig om foto’s te maken van de viering. Hij maakt de foto’s op verschillende locaties en besluit rond 17.15 uur om weer op een andere plek te gaan staan. Terwijl hij daar naartoe loopt, ziet hij aan de voorzijde van een kassahuisje een groepje van twee of drie mannen staan. Deze mannen staan met de rug naar de huldiging toe, waardoor hun blikken en die van het slachtoffer elkaar kruizen. Omdat de manier waarop de mannen kijken het slachtoffer zich direct onveilig laat voelen, loopt hij gelijk snel door. Vervolgens hoort hij hoe iemand iets beledigends naar hem roept en deze opmerking is gericht op zijn werk als fotograaf. Het slachtoffer voelt meteen daarna een pijnscheut in zijn rug: iemand heeft hem in zijn rug geschopt. En kort daarna volgt ook een pijnscheut in zijn hoofd, omdat hij een zwaar voorwerp – vermoedelijk een blik drinken – tegen zijn hoofd gegooid krijgt. Het slachtoffer loopt hierdoor letsel in zijn gezicht op, maar weet zichzelf in veiligheid te brengen door weg te rennen.

Signalement verdachte
De politie deelt beelden van de man die ervan verdacht wordt het voorwerp naar het slachtoffer gegooid te hebben. Zijn signalement:
Man;
Lichte huidskleur;
Slank postuur.

Hij droeg tijdens de mishandeling:
Zwarte pet;
Zwart lederen jasje;
Onder het jasje draagt hij een zwart shirt met rood-witte opdruk, met enkel 'X-jes' die staan voor het logo van Amsterdam.
Blauwe spijkerbroek;
Zwarte schoenen;
Opvallende ringen aan zijn rechterhand.

Naast de man die het blik gooide, is er vermoedelijk nog iemand anders bij de mishandeling betrokken geweest. Dit betreft de persoon die het slachtoffer in zijn rug geschopt zou hebben. Van deze verdachte zijn helaas geen beelden en is ook geen signalement bekend.

Geweld tegen journalisten hoge prioriteit
Het slachtoffer heeft door de mishandeling letsel opgelopen aan zijn gezicht. Het is natuurlijk heel kwalijk dat hij op deze manier mishandeld is terwijl hij gewoon zijn werk aan het uitoefenen was. Als persfotograaf had hij veilig verslag moeten kunnen leggen van de viering. Geweld tegen journalisten heeft een hoge prioriteit bij politie en OM: https://www.politie.nl/nieuws/2019/november/4/00-persveilig-beschermt-journalisten.html.

Informatie delen
Alle informatie over de verdachte(n) is welkom bij de politie. Kent of herkent u de man op de beelden, heeft u mogelijk gezien dat iemand het slachtoffer tegen zijn rug schopte en weet u meer over die persoon? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.