AMSTERDAM - In oktober 2018 werd een 33-jarige man uit Rusland in Amsterdam op gewelddadige wijze van bijna 40.000 euro bestolen toen hij cryptomunten wilde kopen. Ruim tweeënhalf jaar later probeert de recherche er nog altijd achter te komen wie verantwoordelijk zijn voor deze heftige diefstal. In de hoop de identiteit van vier verdachten te achterhalen, kan de politie nu een aantal beelden delen.


Het slachtoffer, een handelaar in cryptomunten, had begin oktober 2018 in een hotel aan de Oosterdoksstraat afgesproken om daar bitcoins van een man te kopen. Eerder die maand kocht het slachtoffer ook al eens bitcoins van deze man en toen verliep de koop goed. Helaas bleek dat de tweede keer niet het geval te zijn.

Koper en verkoper ontmoetten elkaar in de lobby van het hotel en vertrokken daarna naar een van de hotelkamers. Toen het slachtoffer in de hotelkamer aankwam, werd duidelijk dat zich daar twee mannen zich in de badkamer verstopt hadden. Deze mannen vielen het slachtoffer direct aan: ze pakten hem vast, bedekten zijn mond en bonden hem vast. Een van de mannen sloeg het slachtoffer met een vuurwapen op zijn hoofd en richtte dit vuurwapen ook op hem. Vervolgens bedreigden ze het slachtoffer en bestalen hem, samen met de verkoper, van het geld dat hij bij zich had. Het slachtoffer zou de bitcoins cash betalen en had daarom bijna €40.000 op zak. Daarna vertrokken alle drie de mannen uit de hotelkamer. Het slachtoffer wist gelukkig alarm te slaan en hij werd niet veel later vastgebonden in de kamer aangetroffen.

Onderzoek en beelden
Direct na de diefstal is de recherche een onderzoek gestart. Omdat er eerst verschillende onderzoeksrichtingen moesten worden uitgelopen, mochten de beschikbare beelden van de verdachten niet eerder extern gedeeld worden. Het onderzoek is nu echter op een punt beland dat de hulp van het publiek gevraagd wel kan worden door de beelden te delen.

Verdachten
In het onderzoek is sprake van vier verdachten. Allereerst de verkoper en de twee mannen die zich in de hotelkamer verstopt hadden. Zij worden ervan verdacht het slachtoffer bedreigd, mishandeld en bestolen te hebben. De vierde verdachte was daar niet direct bij betrokken, maar is wel de persoon die de hotelkamer waar alles zich afspeelde heeft gereserveerd en betaald.

Signalementen
De verdachten zijn te herkennen aan de volgende signalementen:

Verdachte 1 (de verkoper)
- Man;
- Licht getinte huidskleur;
- Slank tot mager postuur;
- Ongeveer 1.70 à 1.80 meter lang
- Rond de 25 jaar oud;
- Donker haar;
- Droeg: groenkleurige pet, donkerkleurige vest met capuchon, spijkerbroek, donkerkleurige sneakers met witkleurige onderzijde, donkerkleurige schoudertas met lichtkleurige verticale streep;
- Reed bij de eerste verkoop in een zwarte Mercedes, mogelijk type CLS.

Verdachte 2 (zat in de hotelkamer verstopt)
- Man;
- Lichte huidskleur;
- Normaal postuur;
- Ongeveer 1.70 à 1.80 meter lang;
- Rond de 30 jaar oud;
- Droeg: donkerkleurige jas, lichtkleurge spijkerbroek, donkerkleurige schoenen, donkerkleurige pet.

Verdachte 3 (zat in de hotelkamer verstopt)
- Man;
- Licht getinte huidkleur;
- Normaal tot breed postuur;
- Langer dan verdachte 1 en 2;
- Rond de 30 jaar oud;
- Zwart haar;
- Droeg: bril, donkerkleurige jas, donkerkleurige broek, donkerkleurige schoenen, donkerkleurige baseball pet met embleem.

Verdachte 4 (reserveerde en betaalde de hotelkamer)
- Man;
- Licht getinte huidskleur;
- Normaal postuur;
- 20 à 25 jaar oud;
- Donker haar;
- Droeg: donkergroene jas met bontkraag, wit shirt met opdruk, spijkerbroek en zwart/grijs/witte gympen.

Informatie delen

Herkent u de verdachten op de beelden of heeft u andere informatie over deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op Meld Misdaad Anoniem het tipformulier in.