AMSTERDAM - De politie is op zoek naar een man die ervan wordt verdacht op zaterdag 17 oktober 2020 geld op te hebben genomen dat via oplichting verkregen was en deelt beelden van een verdachte. Criminelen wisten het geld door middel van bankhelpdeskoplichting, ook wel spoofing genoemd, het slachtoffer afhandig te maken.


Het slachtoffer uit Amsterdam wordt die zaterdag ’s middags rond 16.30 uur thuis gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van de bank van het slachtoffer. Deze ‘medewerker’ vertelt dat er iets niet in de haak is met het slachtoffer zijn rekening en dat mensen er geld mee hadden overgemaakt of dit geprobeerd hadden te doen. Daarom adviseert de ‘medewerker’ het slachtoffer om zijn dagelijkse limiet te verhogen en vervolgens het overige geld veilig te stellen op een tussenrekening. Het slachtoffer krijgt een rekeningnummer en een naam waar hij het geld naar moet overmaken. Nadat het slachtoffer dit heeft gedaan, wordt verbinding verbroken. Direct hierna krijgt het slachtoffer een bericht van zijn échte bank: een medewerkster vertelt hem dat er mogelijk oplichting heeft plaatsgevonden. Het gehele geldbedrag dat het slachtoffer zojuist had overgemaakt, is direct van die tussenrekening opgenomen bij een geldautomaat in Soest. Van deze transactie zijn beelden.

Signalement
De man op de beelden wordt ervan verdacht het geld, dat onder valse voorwendselen van het slachtoffer is gestolen, opgenomen te hebben. De man die de banktransactie doet, kan worden herkend aan de hand van het volgende signalement:

- Man;
- Normaal postuur;
- Lichte huidskleur;
- Weinig tot geen gezichtsbeharing;
- Grijs, blauwe pet met witte letters ICON als opdruk;
- Zonnebril;
- Openstaande donkere gewatteerde jas, met eronder een kledingstuk met in ieder geval de letters ‘L’ en ‘T’;
- Blauwe spijkerbroek;
- Wit met grijze gympen;
- Lichtgekleurd mondkapje.

Vragen
Wie kent of herkent de man op de beelden die het geld opneemt bij een geldautomaat? Of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000