AMSTERDAM - Donderdagmiddag 3 februari 2022 heeft een nog onbekende man geld opgenomen met een gestolen bankpas. De pas werd kort daarvoor onder valse voorwendselen bij een 86-jarig slachtoffer buitgemaakt.


Het slachtoffer wordt die middag rond 16.00 uur gebeld. Een man die zich voordoet als medewerker van haar bank vertelt het slachtoffer dat er geprobeerd is om geld van haar rekening af te schrijven, maar dat de bank dit heeft weten te voorkomen. Haar bankpas moet wel worden opgehaald zodat deze kan worden geblokkeerd. De zogenaamde bankmedewerker geeft het slachtoffer aan dat haar bankpas snel zal worden opgehaald en vraagt om de bankpas voorzien van de pincode in een envelop te doen. Het nietsvermoedende slachtoffer doet wat er van haar gevraagd wordt en even later belt er een onbekende man bij het slachtoffer aan. Hij vertelt haar dat hij de bankpas en pincode komt ophalen. Omdat het slachtoffer een fysieke beperking heeft, helpt de man haar om de pincode op de envelop te schrijven.

Later blijkt dat er zo’n half uur nadat het slachtoffer gebeld is voor €500 met de bankpas te zijn opgenomen bij een pinautomaat in een winkel aan het Delflandplein. De dochter van het slachtoffer ziet deze transactie, vertrouwt de situatie niet en laat de bankpas direct blokkeren.

Signalement verdachten
Het slachtoffer kan de man die bij haar langskwam als volgt omschrijven:
- Ongeveer 20 jaar oud;
- Donkere huidskleur;
- Normaal postuur;
- Rond de 1.65 meter lang;
- Donker haar;
- Op zijn hoofd een petje of muts;
- Een gewatteerde korte bruine winterjas.

De verdachte die met de gestolen bankpas pint, heeft het volgende signalement:
- Man;
- Rond de 25 jaar oud;
- Licht getinte huidskleur;
- Snorretje;
- Groene gewatteerde jas;
- Grijze joggingsbroek;
- Grijze sportschoenen.

Het is onduidelijk of deze verdachte ook betrokken is geweest bij de babbeltruc en/of de diefstal van de bankpas.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.