AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 november 2020 vond op het Krugerplein in Amsterdam-Oost een schietincident plaats. De 30-jarige Amanuel Sambo kwam hierbij om het leven. In het onderzoek naar zijn dood werden eerder al vier verdachten aangehouden. Toch zijn nog niet alle opsporingsvragen beantwoord en de recherche zoekt daarom dringend naar (meer) getuigen.


Het slachtoffer was dinsdagavond 17 november te gast op een verjaardagsfeest in de Transvaalstraat. Na afloop van dat feest liep hij samen met een kennis naar het Krugerplein waar hij zijn fiets had gestald. Kort achter Amanuel en zijn kennis liep een groepje van drie mannen, gevolgd door een vierde. Drie van hen gingen richting het slachtoffer en vervolgens leek er een worsteling te ontstaan, zo legden camerabeelden vast. Daarna maakte iedereen zich snel uit de voeten en werd duidelijk dat Amanuel van dichtbij in zijn rug geschoten was. Hoewel zwaargewond leek hij dankzij twee spoedoperaties de beschieting toch te overleven. Maar helaas overleed hij later diezelfde dag alsnog aan zijn verwondingen.

Aanhoudingen
Kort na het schietincident hielden agenten niet ver van het Krugerplein twee verdachten aan, Amsterdammers van 21 en 24 jaar oud. Zij verschijnen in het voorjaar van 2022 voor de rechter samen met twee andere verdachten die later zijn aangehouden. Over de precieze rol van deze verdachten bestaan nog onduidelijkheden. Mochten mensen op de eerder genoemde beelden voorafgaand aan het schietincident personen herkennen, mogelijk één van deze vier verdachten, dan hoort de recherche dat graag.

Mogelijke toedracht
Amanuel bevond zich kort voordat hij werd neergeschoten dus op het verjaardagfeest aan de Transvaalstraat. Waarschijnlijk is er op dat feest een conflict geweest tussen het slachtoffer en degenen die bij zijn dood betrokken zijn. De recherche heeft inmiddels met verschillende feestgangers gesproken en krijgt een steeds beter beeld van wat zich daar heeft afgespeeld. Toch zijn er nog steeds personen die daar die dinsdagavond 17 november waren met wie de politie nog geen contact heeft kunnen krijgen of die niet het achterste van hun tong laten zien. De recherche wil graag hun versie horen van wat er op het feest is gebeurd. Wat er op het feest is voorgevallen, lijkt namelijk de aanleiding van het latere schietincident te zijn geweest.

Specifieke getuigen
Het feest aan de Transvaalstraat duurde tot het einde van avond en daarna zijn de meeste bezoekers vetrokken vanaf de Transvaalstraat, een deel van hen is daarna ook richting het Krugerplein gegaan. De recherche roept een aantal specifieke getuigen die daar op dat plein waren op om zich bij ons te melden. Het gaat onder andere om de bestuurder van een auto die op straat stond toen Amanuel naar zijn fiets liep en personen die richting die auto liepen. Even later kwamen daar nog twee mannen bij en stopte er achter de auto een Smart. Vermoedelijk waren die inzittenden die avond ook op het feest. Terwijl het slachtoffer maar zo’n 30 meter verderop wordt beschoten, is de kans groot dat de personen in bij de auto’s hier iets van hebben gezien. Kort na het schieten vertrokken de auto’s.

Snapchat-berichten
De recherche heeft concrete informatie binnen gekregen dat er kort na het schieten berichten op het sociale media platform Snapchat zijn geplaatst over het schietincident. Ook deze mensen wordt opgeroepen zich bij de politie te melden, aangezien zij belangrijke getuigen (kunnen) zijn.

Informatie delen
Weet u meer over de dood van Amanuel Sambo? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ook is het mogelijk om contact op te nemen met het Team Bijzondere Getuigen van de politie via 088-6617734. Dat is een speciale afdeling waar politiemensen werken die informatie van getuigen afschermen. Zij kunnen een getuige garanderen dat deze niet alleen anoniem blijft voor de dader, maar ook voor de rechercheurs van het onderzoek en de officier van justitie. Het verschil met Meld Misdaad Anoniem is dat informatie bij het Team Bijzondere Getuigen wel als rechtstreeks bewijs kan dienen voor de rechter.