AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 oktober steelt een nog onbekende man een auto uit een parkeergarage aan de Wilhelmina Druckerstraat. Hoogstwaarschijnlijk diezelfde man komt daarna nog meerdere malen terug naar de parkeergarage, (vermoedelijk) opnieuw om diefstallen te plegen.


De eigenaar van de gestolen auto parkeert het voertuig dinsdagavond 19 oktober in de ondergrondse parkeergarage. Ze gaat vervolgens naar huis en beseft zich kort na het betreden van haar woning dat ze haar sleutelbos niet kan vinden. Omdat de vrouw denkt dat ze de sleutels misschien in de voordeur heeft laten zitten, kijkt ze daar snel, maar treft niets (meer) aan. Een uitgebreide zoektocht in haar woning volgt, de sleutelbos – met onder andere ook haar autosleutel – blijft echter zoek.

Eén week later, op woensdag 27 oktober, wil het slachtoffer in haar auto weggaan. Ze heeft haar sleutels dan nog steeds niet gevonden en moet dus gebruik maken van de reservesleutel. In de garage aangekomen wacht haar een onaangename verrassing: de auto is nergens te bekennen. Op dat moment realiseert de vrouw zich dat haar vermiste sleutelbos naar alle waarschijnlijk uit haar voordeur gestolen is en dat met de sleutels vervolgens ook haar auto is meegenomen.

In de parkeergarage hangen camera’s en die hebben vastgelegd wie er met de auto van het slachtoffer vandoor is gegaan. In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 oktober loopt er een man in de garage rond. Hij weet waarschijnlijk met behulp van de autosleutel van het slachtoffer te achterhalen bij welke auto de sleutel hoort, gaat in de auto zitten en rijdt er later rustig mee weg.

De camera’s leggen ook vast dat hoogstwaarschijnlijk dezelfde man daarna nog twee keer terugkomt naar de parkeergarage. In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 november is hij opnieuw in de garage te zien. Hij loopt door de boxgangen bij de garage en weet in ieder geval één van de boxen binnen te gaan door middel van een sleutel. Ook voelt hij in de garage aan allerlei auto’s. Zo’n anderhalve week later, in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 november loopt de man opnieuw door de boxgangen en door de garage. Hij voelt wederom aan de portieren van verschillende voertuigen en weet uiteindelijk twee auto’s daadwerkelijk binnen te komen. De man zit enige tijd in deze auto’s en loopt met een gevulde shoppertas de garage uit.

De man die drie keer werd vastgelegd in de parkeergarage was zeer waarschijnlijk in bezit van de verdwenen sleutelbos van het slachtoffer. Aan die sleutelbos zaten naast haar huissleutel dus ook de autosleutel, een sleutel om toegang tot de parkeergarage te krijgen én een boxsleutel.

Signalement verdachte
De man op de beelden wordt ervan verdacht de auto van het slachtoffer te hebben gestolen en daarna te zijn terug gekomen om meer spullen (proberen) mee te nemen. Op basis van zijn signalement gaat de recherche ervan uit dat de man die drie keer op de beelden te zien is hoogstwaarschijnlijk dezelfde persoon is. Zijn signalement:
- Man;
- Donkere huidskleur;
- Kort, donker haar;
- Rond de 30 jaar oud;
- Normaal postuur;
- Droeg een groene jas met capuchon met bontkraag;
- Had een zwarte rugtas bij zich.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.