AMSTERDAM - In de late avond van zondag 29 augustus 2021 wordt de fooienpot weggenomen uit een winkel in de Heisteeg. De nog onbekende dief gaat er meteen vandoor, maar een medewerker zet de achtervolging in. Als de medewerker de verdachte weet in te halen, vindt er een gewapende bedreiging plaats.


Het slachtoffer is die avond rond 23.45 uur nog aan het werk. Hij vult de voorraad aan en daarom heen en weer over verschillende verdiepingen van het pand. Op een gegeven moment hoort hij dat er iemand de winkel in komt, zelf bevindt hij zich dan in de kelder. Daar staat een beeldscherm waarop hij de camerabeelden uit winkel kan bekijken. Hij ziet dat een onbekende man in de winkel staat. Deze man pakt vervolgens de fooienpot die op de toonbank staat en loopt direct daarna de winkel uit.

Het slachtoffer rent naar boven en gaat de man achterna. Ter hoogte van de Singel confronteert hij de man met zijn diefstal. De man geeft het slachtoffer de fooienpot terug, maar vanaf dan gaat het toch mis. Hij pakt de medewerker met beide handen bij zijn kraag en duwt hem weg. Het blijft niet bij deze intimidatie: de man bedreigt de medewerker daarna met een mes. De medewerker beleeft angstige momenten, maar weet toch om hulp te roepen. Gelukkig zijn er omstanders die hierop reageren en hem helpen. De man vlucht vervolgens weg in de richting van het Koningsplein.

Signalement verdachte
Er zijn beelden van de diefstal en van de verdachte. Zijn signalement:
- Man;
- 30-40 jaar;
- Lichte huidskleur;
- Donker achterover gekamd haar;
- Baardje aan onderkant kin;
- Droeg: donkere meerkleurige jas, lichtgrijze rugtas, donkerkleurige broek en donkerkleurige schoenen;
- Opvallend: littekens diagonaal over beide wangen.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.